Ντράγκι: Το ελληνικό πρόγραμμα προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες

Μικρότερες οι περικοπές μισθών-συντάξεων στα χαμηλά εισοδήματα

Τη διαβεβαίωση ότι η προστασία των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αποτελεί βασικό στόχο του ελληνικού προγράμματος παρέσχε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι ο κοινωνικός αντίκτυπος της δημοσιονομικής πολιτικής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ελήφθη σοβαρά υπόψη κατά τον σχεδιασμό όλων των προγραμμάτων προσαρμογής στη ζώνη του ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου και εστιάζοντας στην Ελλάδα ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στις δαπάνες διασφαλίζει ότι οι περικοπές των συντάξεων και των μισθών του Δημοσίου είναι μικρότερες για τα άτομα με τα πιο χαμηλά εισοδήματα, και πως το νέο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στηρίζει τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά.

Όπως τόνισε, ένα άλλο βασικό στοιχείο των προσπαθειών που αποβλέπουν στην ορθή κατανομή του βάρους της διαδικασίας οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα είναι η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης με σκοπό να ενισχυθεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης.

Παραδέχθηκε ωστόσο, πως στο σκέλος αυτό η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι ανομοιόμορφη. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει δοθεί επαρκής έμφαση σε αυτόν τον σημαντικό τομέα κατά τον σχεδιασμό του προγράμματος, αλλά αντίθετα ότι εξακολουθούν να υφίστανται ισχυρά κεκτημένα δικαιώματα και συνεχείς παρεμβάσεις στη φορολογική διοίκηση», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής σε χώρες της ζώνης του ευρώ όπως η Ελλάδα έχουν συμβάλει κατά πολύ στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και της ανταγωνιστικότητας, παρ’ όλο που εξακολουθούν να απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες.

Κατά την άποψή του, τα προγράμματα αυτά δημιούργησαν τις βάσεις για διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, παράγοντες που αναμένεται να ωφελήσουν τον ευρύτερο πληθυσμό και να μειώσουν την εισοδηματική ανισότητα.

Τέλος, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε προς τον κ. Χρυσόγονο πως η ανισοκατανομή του πλούτου που παρατηρείται σήμερα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία συμβαδίζει σε γενικές γραμμές με την ανισοκατανομή του πλούτου σε άλλα κράτη μέλη.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=660266