Στην τελική ευθεία για τη συμφωνία - Τι προβλέπεται για το χρέος

Έπειτα από περίπου τρεις ώρες ολοκληρώθηκε το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, όπου για πρώτη φορά “έπεσε” στο τραπέζι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Παράλληλα οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αλλά και για τα προληπτικά μέτρα που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2018.

Όπως προέκυψε από την συνεδρίαση, η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα και καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το Eurogroup αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Υπογραμμίζουν ακόμη ότι το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.

Κατά την συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα εξεταστούν σε τεχνικό επίπεδο οι τρόποι ώστε να ελαφρυνθεί το χρέος βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Το Euro Working Group θα μεταφέρει την αναφορά του στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Εκεί θα ξανασυναντηθούμε και συζητήσουμε όλα τα θέμα, είπε, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμφωνήσει στο μακροπρόθεσμο κομμάτι.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του προγράμματος) και τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.

“Θεωρώ πως σήμερα ξεκινήσαμε το διάλογο και είδαμε τα πιθανά ενδεχόμενα. Δώσαμε στις τεχνικές ομάδες τις πολιτικές κατευθύνσεις”, σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι “το Ταμείο είναι λίγο πιο συντηρητικό ή αν θέλετε, πιο συγκρατημένο αναφορικά με το ποια θα είναι τα ουσιαστικά αποτελέσματα του πακέτου μέτρων που αφορά την Ελλάδα”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, το ΔΝΤ είναι λιγότερο αισιόδοξο, ενώ αναφέρθηκε και στην επιστολή που έστειλε η επικεφαλής του Ταμείου στους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

“Η Λαγκάρντ ανησυχεί για τον αντίκτυπο των μέτρων στην πραγματική οικονομία και το πόσο θα επηρεαστεί η απόδοσή τους”, είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Τίποτα δεν είναι πλήρως συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθεί, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει πρόβλημα με την βιωσιμότητα του χρέους. “Δεν ξέρω πότε, δεν μπορώ να σας πω πόσο μεγάλο, διότι αυτό θα εξετάσει το Euro Working Group”.

Αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι συμφωνήθηκε ένα πακέτο μέτρων που θα πρέπει να νομοθετηθεί από τώρα και θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο αν υπάρχουν αποκλίσεις σε σχέση με τους μνημονιακούς στόχους. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα όσα συμφωνήθηκαν σήμερα θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αν και παραδέχτηκε ότι ακόμα είναι νωρίς ώστε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί.

Κλάους Ρέγκλινγκ

Κάναμε μεγάλη πρόοδο απόψε. Σε λίγο καιρό θα φτάσουμε στην εκταμίευση. Όμως, η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ συγκεκριμένη και παραμένει πολύ δύσκολη. Η ευρωομάδα ξεκίνησε ωστόσο σήμερα τις πρώτες συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους κάτι που είχε γίνει και το 2012 με τους ιδιώτες επενδυτές.

Στην τακτική συνέλευση στις 24 του μήνα θα έχουμε και οριστικές αποφάσεις για το χρέος, τα επιτόκια, για να μάθουμε το ακριβές αμάλγαμα αυτού του χρέους. Και πρέπει να δούμε και τα μέτρα από το 2018 και μετά για τη βιωσιμότητα του χρέους, είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σημειώνοντας πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα πως μια «θετική απόφαση» μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Παίρνοντας τον λόγο κατά την συνέντευξη Τύπου μετά από το Eurogroup, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ήταν μια εξαιρετική συνέλευση της ευρωομάδας. “Να ευχαριστήσω τον κ. Ντάισελμπλουμ. Συμμετείχε ως ισότιμος εταίρος. Είχαμε συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση. Μόλις κλείσει θα έχουμε και την πρώτη εκταμίευση χρημάτων από τον ESM”, είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Το Eurogroup στις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξει σε συγκεκριμένες λύσεις. Έγινε αποδεκτό πως η ελληνική πρόταση θα είναι η βάση για τη συζήτηση για τον προληπτικό μηχανισμό. Μία πρώτη συζήτηση που έγινε για το χρέος, συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα και υπήρξε ξεκάθαρα η αίσθηση πως οι δανειστές θέλουν να λύσουν το ζήτημα του χρέους.

Θα είναι σε τρία πεδία η συζήτηση. Το πρώτο είναι το άμεσο επίπεδο λύσης, το δεύτερο το μεσοπρόθεσμο με μέτρα που θα μπορούν να εφαρμοστούν από το 2018 και το τρίτο επίπεδο μακροπρόθεσμα αφορά την ωριμότητα του ελληνικού χρέους σε βάθος 30 ετών. Νιώθω ανακούφιση γιατί αρχίσαμε να μιλάμε επιτέλους για τη διαχείριση του χρέους. Στις 24 Μαΐου στο Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία συγκεκριμένη για να ολοκληρώσουμε τα πάντα μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία» είπε χαρακτηριστικά.

«Σε ό,τι αφορά στον μηχανισμό θα είναι σε ετήσια βάση. Τον Μάιο θα έχουμε τα αποτελέσματα της Eurostat. Τον Απρίλιο του 2017 θα έχουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Εάν λοιπόν θα υπάρξει μία διαφορά τότε θα υπάρξει προεδρικό διάταγμα και τότε θα υπάρξουν αυτόματες μειώσεις, αλλά όχι στην άμυνα και σε συγκεκριμένες κοινωνικές δομές. Θα υπάρχουν περικοπές δαπανών στο Δημόσιο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.