Reuters: "Απίθανη" μια συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 9ης Μαΐου

Οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της  αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που θα επιτρέψει την εκταμίευση νέων κεφαλαίων προς την Ελλάδα και θα ανοίξει τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους προχωρούν πολύ αργά και ως εκ τούτου η επίτευξη μιας συμφωνίας στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου, στο οποίο έχει επενδύσει πολλά η ελληνική κυβέρνηση είναι μάλλον απίθανη, μετέφεραν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές που βρίσκονται κοντά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Κατά τις ίδιες πηγές οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου να ξεκλειδώσει η καταβολή των δόσεων και η συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους «προχωρούν πολύ αργά».

Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει μια συμφωνία τόσο για τις απαραίτητες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μεταρρυθμίσεις όσο και για τη συμφωνία στο πακέτο προληπτικών μέτρων που πρέπει να ετοιμάσει η Ελλάδα σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

dimosievma-reuters

«Κάνουμε αργή πρόοδο» δήλωσε στο Reuters η μια από τις δύο πηγές και συμπλήρωσε ότι «δεν θα περίμενα μια τελική συμφωνία στη συνάντηση της 9ης Μαΐου. Είναι πολύ νωρίς. Θα χρειαστούν και άλλες εβδομάδες».

Όπως εξήγησε το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η μορφή και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ στα οποία συνηγόρησε η ελληνική κυβέρνηση δια του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Κατά την ιδία πηγή θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει μια συμφωνία πριν το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία κλίματος κρίσης την περίοδο εκείνη. Ωστόσο, συμπλήρωσε η πηγή, η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη νέα δόση μέχρι τα μέσα Ιουλίου οπότε δεν υπάρχει το αίσθημα της επείγουσας ανάγκης.

Η δεύτερη πηγή ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους δανειστές όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας με τη Γερμανία – τον μεγαλύτερο, δηλαδή, πιστωτή της Ελλάδας – να υποστηρίζει δημοσίως ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται νέα ελάφρυνση χρέους.