Έρχεται το Μεγάλο "Ψαλίδι" για συνταξιούχους και ασφαλιζόμενους

Οι νέοι φόροι αλλά και το μεγάλο “μαχαίρι” στις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ κυριολεκτικά έρχονται για να μείνουν, με το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο να φέρνει την… ανασφάλεια.

Όπως αναφέρει το Βήμα, οι αλλαγές “βαραίνουν” ακόμη περισσότερο τον λογαριασμό ενώ προωθείται η πλήρης κατάργηση της βασικής έννοιας της ασφάλισης που είναι η ανταποδοτικότητα.

Με την ισχύ του νέου καθεστώτος, οι νέες συντάξεις που θα δοθούν θα είναι “ψαλιδισμένες” κατά 30% ενώ η ασφάλιση μετά τα 25 έτη και με αμοιβές πάνω από 1.300 ευρώ καθίσταται ασύμφορη.

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μετά από τις γιορτές του Πάσχα, οπότε και προγραμματίζεται 48ωρη πανελλαδική απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Ποιοι ζημιώνονται

Για όσους είναι ασφαλισμένοι για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν καταβάλει μεγάλα ποσά σε εισφορές, η ανώτατη σύνταξη δεν θα είναι πάνω από 2.000 ευρώ μεικτά, δηλαδή 1.800 με 1.820 ευρώ καθαρά. Όσοι ασφαλισμένοι λαμβάνουν πάνω από μία σύνταξη, στον λογαριασμό τους θα καταβάλλεται το ποσό των 3.070 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι ασφαλιστικές εισφορές παίρνουν την ανιούσα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι θα δουν τα εισοδήματά τους αρκετά πιο περιορισμένα σε συνδυασμό ειδικότερα με την αύξηση της φορολογίας.

Περικοπές…

Το “μαχαίρι” αφορά στους περισσότερους ασφαλισμένους και συνταξιούχους, με τις νέες συντάξεις να “κόβονται” κατά 30%. Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη με το ποσό να ξεπερνά τα 1.300 ευρώ θα υποστούν μείωση στο εισόδημά τους ενώ θα καθιερωθούν εισφορές 20% για όλους.

Οι αναπηρικές συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 40%, οι επικουρικές επίσης μέσω του επανυπολογισμού τους θα μειωθούν έως και 40%, τα εφάπαξ θα μειωθούν έως και 15% ενώ τα μερίσματα κατά 32%.

Όσον αφορά στο ΕΚΑΣ, αυτό θα καταργηθεί σταδιακά, οι συντάξεις χηρείας θα μειωθούν και θα θεσπιστεί επίσης και ηλικιακό όριο ενώ κατά 60% θα “κοπούν” οι συντάξεις για όσους εργάζονται.

Η μείωση ως 30% στις νέες κύριες συντάξεις επέρχεται λόγω νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης αντί του 45% που πρότεινε αρχικά η κυβέρνηση και του 60% που ίσχυε με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη.