Κλ. Ρέγκλινγκ: Το Eurogroup θα συγκληθεί μόλις υπάρξει πρόοδος

Μόλις υπάρξει επαρκής πρόοδος μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών θα συγκληθεί το Eurogroup διαμήνυσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Σε ό,τι αφορά την ακύρωση της αυριανής συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι «εξετάσαμε χθες την κατάσταση και διαπιστώσαμε ότι δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος, ώστε να δικαιολογηθεί το Eurogroup».

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε αρκετά θέματα, αλλά «πρέπει να γίνουν περισσότερα» στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, της φορολογίας εισοδήματος και της αγοράς εργασίας. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας παραδέχθηκε ότι «ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν είναι εύκολες, καθώς ενέχουν τεχνικές και πολιτικές δυσκολίες» και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά τις διαφορές μεταξύ των θεσμών, διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν είναι «εάν ο ένας έχει δίκιο και ο άλλος άδικο» και σημείωσε ότι σ’ αυτή τη φάση, πρέπει να «προτείνουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα. Εάν η Κομισιόν έχει δίκιο, τότε δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν».

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εξυπηρέτησή του και επανέλαβε ότι «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, εάν κριθεί αναγκαίο, με μία νέα ελάφρυνση», αποκλείοντας ωστόσο, το ενδεχόμενο ονομαστικού «κουρέματος».