Όχι από Τουσκ και Σόιμπλε για Σύνοδο κορυφής - Eurogroup στις επόμενες ημέρες ζητά ο Τουσκ

Απέφυγε να απαντήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση των ευρωπαίων ηγετών για το ελληνικό θέμα, μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις και τη μη διεξαγωγή Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη.

Ο Πολωνός πολιτικός στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Αλβανό πρωθυπουργό, αν και αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, εντούτοις δεν έκανε καμία αναφορά στο αίτημα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, αναφέρθηκε στην ανάγκη διεξαγωγής νέου Eurogroup για το οποίο τόνισε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί «όχι στο τόσο μακρινό χρονικό διάστημα» προσδιορίζοντας το χρόνο σε μερικές ημέρες και όχι σε μερικές εβδομάδες.

tusk-tweet-

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε «πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών για την Ελλάδα». Αρνητική στάση για το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργό κράτησε, όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές και ο υπουργός Οικονομικώντης Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες απέρριψε το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τουσκ, μετά και το «όχι» από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού

Ο κ. Τουσκ ανέφερε στον πρωθυπουργό πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες για σύγκληση του Eurogroup. Σε ανακοίνωση του ο Πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλησης του Eurogroup. Τέλος, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.