Έλληνας αξιωματούχος: "Άν δεν συμφωνήσουμε μέχρι τον Ιούνιο, έρχεται χρεοκοπία"

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους δανειστές είναι “στον αέρα”, Έλληνας αξιωματούχος δηλώνει στο Reuters ότι αν δεν βρεθεί λύση άμεσα, ακολουθεί η χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ταμειακά διαθέσιμα αρκούν μέχρι αρχές Ιουνίου. Επομένως αν δεν επιτευχθεί μέχρι τότε συμφωνία τότε η Ελλάδα θα ζήσει πρωτόγνωρες ημέρες.

Συνεχίζοντας ο αξιωματούχος ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα ταμειακά αποθέματα φορέων του δημοσίου, προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, εξαιτίας της καθυστέρησης στην αξιολόγηση.

«Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, αλλά δεν είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι. Ομως, όσο περισσότερο περνά ο καιρός χωρίς να καταλήγει η αξιολόγηση, θα μπορούσαμε να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο», παραδέχθηκε ο ίδιος.

«Υπήρξαν σκαμπανεβάσματα από τα μέσα Απριλίου, αλλά η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην χρεοκοπήσει μέχρι τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, χρησιμοποιώντας επίσης τα ταμειακά αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές αν χρειαστεί», ανέφερε.

Μέχρι στιγμής στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν κατατεθεί από φορείς περίπου 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους. Εκτός από τα αποθέματα που φορείς του δημοσίου δεν έχουν καταθέσει στην ΤτΕ, υπάρχουν μερικά δισ. ευρώ που τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν σε καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μέσω ρέπος, ανέφεραν επίσης αξιωματούχοι.