Με τις διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών να είναι σε εξέλιξη και με την Κυβέρνηση να στρέφεται στα αποθεματικά ταμεία του ΕΟΠΥΥ, του ΟΑΕΔ και της Βουλής, έρχεται δημοσίευμα του Reuters το οποίο υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να κλείσει άμεσα κάποια συμφωνία.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, οι πιθανότητες για συμφωνία αυτή την εβδομάδα είναι ελάχιστες παρ΄ όλο που κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι το “θρίλερ” της διαπραγμάτευσης θα τελείωνε πριν από το Πάσχα. Τώρα, στην περίπτωση που οι δύο πλευρές συμφωνήσουν τελικά, αυτό θα γίνει το νωρίτερο την Μεγάλη Πέμπτη με νέο Eurogroup.
Όπως είναι γνωστό, αυτά που διαπραγματεύονται Κυβέρνηση και δανειστές είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό αλλά και τα επιπλέον “προληπτικά” μέτρα στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Προς το παρόν αυτό που έχει ειπωθεί είναι ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή, ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε πει ότι η Κυβέρνηση “είναι γεμάτη ιδέες” ώστε να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο.
Συνεχίζοντας το Reuters αναφέρει ότι τα χρήματα που θα εκταμιευθούν στην Ελλάδα στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, θα καλύψουν τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ωστόσο η Κυβέρνηση θα δυσκολευτεί για την εύρεση επιπλέον περικοπών- ακόμη και «έκτακτων». «Επανεξελέγη τον Σεπτέμβριο με την υπόσχεση να μετριάσει τις επιπτώσεις της λιτότητας και διαθέτει μία εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», αναφέρει το δημοσίευμα.
Η διαφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι για το αν επαρκούν ή όχι οι «τακτικές» μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη του στόχου με αποτέλεσμα να αναζητηθούν νέα έκτακτα μέτρα. Όσο για τις εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να επιτύχει η χώρα μας έως το 2018, αυτές παρουσιάζουν διαφορά της τάξεως του 2% του ΑΕΠ.
Λόγω των διαφορετικών εκτιμήσεων, η πλευρά των δανειστών διαφωνεί για το αν υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο για το συγκεκριμένο θέμα θα γίνουν συνομιλίες όταν συμφωνήσουν πια όλες οι πλευρές στο πακέτο των έκτακτων μέτρων.