Επιβεβαιώνει την ΕΛΣΤΑΤ η Κομισιόν - Ικανοποίηση Μαξίμου

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% επιβεβαιώνει η Κομισιόν, μέσω της εκπροσώπου της, Άνικα Μπράιτχαρντ, φέρνοντας χαμόγελα στο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος του προϋπολογισμού ήταν για έλλειμμα 0,25% και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι “όπλο” στα χέρια της κυβέρνησης στη μάχη με τους δανειστές για την αποφυγή πρόσθετων μέτρων.

Όσον αφορά στο έλλειμμα, το ποσοστό 7,2% του ΑΕΠ είναι ελαφρώς καλύτερο από την πρόβλεψη της Κομισιόν του περασμένου Φεβρουαρίου για έλλειμμα 7,6%.

Η κ. Μπράιτχαρτ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, λέγοντας πως η αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup είναι μια ευκαιρία για να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, ενώ όσον αφορά τη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε αυτό που έπρεπε να πει και ότι η ίδια δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο.

Στο μεταξύ, ικανοποίηση για τα στοιχεία της Eurostat εξέφρασε το Μαξίμου, δεδομένου ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα αποδεικνύεται ότι έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το “Έθνος”, «το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018».

«Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμμα 0,6%. Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ», ανέφεραν και συμπλήρωσαν ότι «το αποτέλεσμα αυτό, παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης, δεν ήρθε τυχαία, αλλά με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους».

Καταλήγοντας, οι ίδιες πηγές «απαντούν» και στη ΝΔ, λέγοντας πως τα στοιχεία της Eurostat βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία.