Έρχεται φοροθύελλα - Στο 24% ο ΦΠΑ - Τσουνάμι ανατιμήσεων στην αγορά

Κυβέρνηση και δανειστές καταλήγουν, τελικά, σε συμφωνία σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24%.

Οι ζυμώσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης συνεχίζονται και, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στη δέσμη των έμμεσων φόρων, ενώ ανοιχτά μένουν ακόμη ζητήματα, όπως το ύψος του αφορολόγητου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επιμένει να οριστεί το ύψος του αφορολόγητου στα 8.182 ευρώ, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση αποκλείει, καθώς εισηγείται το όριο να τεθεί στα 9.091 από 9.550 που είναι σήμερα, όπως περιλαμβάνεται και στο νομοσχέδιο που συνέταξε και προτίθεται να φέρει στη Βουλή. Οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνονται πιο διαλλακτικοί, προκρίνοντας μία ενδιάμεση λύση, ώστε το ύψος του αφορολόγητου να μειώνεται σταδιακά μέσα στην επόμενη τριετία, μέχρι να φτάσει στο  επίπεδο που θέτει το ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι η ποσοστιαία αύξηση αύξηση του ΦΠΑ αναμένεται να προκαλέσει νέες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα τα ήδη γονατισμένα από τη δυσβάσταχτη φορολογία νοικοκυριά.

Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αυξήσεις σε προϊόντα όπως:

-Αλεύρι

-Αλλαντικά

-Αναψυκτικά

-Καφές

-Μακαρόνια

-Μαρμελάδες

-Παγωτά

-Ρύζι

-Σοκολάτες

-Φρυγανιές

-Χυμοί

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς θα υπάρξουν αυξήσεις σε τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).

Επιπλέον, θα υπάρξουν αυξήσεις σε αναψυκτικά – χυμούς, εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί, υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες, επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών, άνθη – φυτά, αποχέτευση και ζωοτροφές για κατοικίδια.

Τον Ιούλιο έρχεται το δεύτερο κύμα αύξησης του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, με την Κυβέρνηση να κάνει σκέψεις προκειμένου να απαλλάξει τα τέσσερα νησιά που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες από την αύξηση. Πρόκειται για τα νησιά: Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος.

Παράλληλα συζητείται η αύξηση του συντελεστή για περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες που σήμερα φορολογούνται με 6%. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο στόχος είναι να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 400-500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν μέρος του δημοσιονομικού κενού, ύψους 1% του ΑΕΠ για την διετία 2017-2018, καθώς και το κενό που έχει αφήσει η εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ.

Η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι πολύωρη, καθώς υπάρχει πρόγραμμα συναντήσεων ακόμη και έως τις 11 το βράδυ.

Στις 3 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση για τα κόκκινα δάνεια και στις 5.30 με τον Γ. Κατρούγκαλο για τις επικουρικές συντάξεις.