Κατρούγκαλος για Ασφαλιστικό: Θα τα πάρουμε από αυτούς που φορούν μαντηλάκι σαν εμένα

Όλοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση «από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου μέχρι και το τελευταίο μπλοκάκι» στο ασφαλιστικό, τόνισε ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1. Σε ό,τι αφορά τη συνταξιοδοτική δαπάνη τόνισε πως «είναι μικρότερη για το μέλλον κατά 1% του ΑΕΠ» και συμπλήρωσε ότι «αποφασίσαμε να μοιράσουμε τη μικρότερη πίτα με δικαιότερο τρόπο».

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο αυτό σημαίνει ότι θα προστατευθούν οι αδύναμοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και αυτοί που έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης ενώ ανέφερε «θα τα πάρουμε από αυτούς που φορούν μαντηλάκι και γραβάτα, σαν εμένα. Και από αυτούς θα πάρουμε 20%». Μάλιστα σημείωσε πως όλες οι συντάξεις αυτές δεν δίνονται από τον ενιαίο φορέα αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ επανέλαβε πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις.

Αναφερόμενος στις βουλευτικές συντάξεις υποστήριξε πως «δεν είναι ευνοϊκό το καθεστώς και κανείς δεν εξαιρείται, παρά μόνο οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί πριν το 2012» και πρόσθεσε ότι «όλες οι ανταποδοτικές συντάξεις πηγαίνουν σε ένα ενιαίο φορέα. Μένουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όλες οι βουλευτικές συντάξεις πριν από το 2012, αυτές δηλαδή που δόθηκαν χωρίς εισφορές».

Διευκρίνισε ότι θα προστατευθούν οι αδύναμοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και αυτοί που έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης σημειώνοντας με νόημα ότι «θα τα πάρουμε από αυτούς που φοράνε μαντηλάκι και γραβάτα, σαν εμένα» και ξεκαθάρισε ότι «οι συντάξεις των βουλευτών, των θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων και οι τιμητικές των καλλιτεχνών είναι συντάξεις κατ’ απονομήν, δεν είναι συντάξεις ανταποδοτικές με εισφορές τις οποίες ρυθμίζει το ν/σ».

Ο Γ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο ΔΝΤ τόνισε πως «δεν αμφισβητεί μόνο αυτά που θα κάνουμε στο μέλλον αλλά και αυτά που έχουμε πράξει μέχρι τώρα» και υπογράμμισε ότι «όλα θα φανούν την Πέμπτη μετά την ανακοίνωσή των αποτελεσμάτων της Eurostat. Θα δούμε αν έχουν έχει δίκιο το ΔΝΤ ή εμείς».

Μιλώντας για τα οικογενειακά επιδόματα και την καταβολή μόνο του 50% αυτών ο Υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «δώσαμε το προκαταβολικά το 50% για να μη χρειαστεί να το ζητήσουμε πίσω» ενώ ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες για αυτό στους λογιστές οι οποίοι απείχαν από τα καθήκοντά τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβληθούν φορολογικές δηλώσεις.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «η Ελλάδα φτωχοποιήθηκε μετά από πέντε χρόνια λιτότητας. Όταν είμαστε κατά ένα τέταρτο πιο φτωχοί σαν χώρα σε σχέση με το 2010 θα πρέπει να προσαρμόσουμε την συνταξιοδοτική δαπάνη».