Sueddeutsche Zeitung: Κοινή γραμμή των πιστωτών για πρόσθετα μέτρα στην Ελλάδα

Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung φέρνει στο φως ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σχετικά με τη μυστική συνάντηση των δανειστών στην Ουάσινγκτον, κατά την οποία συμφωνήθηκε να ζητηθεί πακέτο νέων μέτρων από την Ελλάδα, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, οι δανειστές συμφώνησαν πως θα πρέπει να υιοθετήσουν μία κοινή στάση έναντι της Αθήνας. Σε συνάντηση “εμπιστευτικού χαρακτήρα” στην οποία συμμετείχαν η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, “έπεσε στο τραπέζι” η πρόταση για τα μέτρα που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το πακέτο νέων μέτρων, καθώς συνομολογήθηκε πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων.

Η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να διαφώνησε αρχικά με το πρόσθετο πακέτο μέτρων, χαρακτηρίζοντάς το “μη ρεαλιστικό”, ωστόσο συναίνεσε επειδή δεν ήθελε να μπλοκάρει τη συμφωνία για κοινή στάση των δανειστών έναντι της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την αξίωση των δανειστών για πρόσθετο πακέτο μέτρων σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είχε φέρει πρώτη στο φως της δημοσιότητας η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal και την επιβεβαίωσαν χθες κυβερνητικές πηγές.