"Πακέτο ασφαλείας" 3,6 δισ. ευρώ ζητούν οι δανειστές - Στα 9 δισ. το "κοστούμι"

Τελικά κανένα πακέτο μέτρων δεν φαίνεται να είναι αρκετό για τους δανειστές, καθώς νέες πληροφορίες από την Ουάσινγκτον θέλουν το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους πιστωτές να ζητούν επιπλέον εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, αυτό στο οποίο συμφώνησαν οι θεσμοί είναι ένα προληπτικό πακέτο επιπλέον μέτρων, το οποίο θα “ενεργοποιηθεί” στην περίπτωση που δεν αποδώσουν εκείνα που έχουν ήδη συμφωνηθεί μέχρι στιγμής, στα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι νέες περικοπές υπολογίζονται στα 3,6 δισ. ευρώ, με τον τελικό “λογαριασμό” που θα κληθούμε να πληρώσουμε να αγγίζει τα 9 δισ.

Παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις Ελλάδας – δανειστών, είναι πιθανό η συμφωνία να μην κλείσει μέσα στον Απρίλιο αλλά και να μην πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup νωρίτερα από τις 22 του μήνα.

Πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προκειμένου να μην στραφεί εκ νέου σε μισθούς και συντάξεις, σκοπεύει να αυξήσει -εκτός του ΦΠΑ στο 24% το οποίο δέχθηκε το ΔΝΤ- το ΦΠΑ σε θέατρα και σινεμά καθώς και να θεσπίσει έμμεσους φόρους  στους χρήστες ευρυζωνικών συνδέσεων ίντερνετ –και όχι μόνο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της  Wall Street Journal, τα νέα μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συμφωνηθούν ναι μεν θα νομοθετηθούν από την ελληνική κυβέρνηση, όμως δεν πρόκειται να μπουν σε εφαρμογή παρά μόνο αν δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι.

Όλα τα παραπάνω έπεσαν στο “τραπέζι” των χθεσινοβραδινών διαβουλεύσεων μεταξύ Λαγκάρντ – Τσακαλώτου, με τον Υπουργό Οικονομικών να ζητά διευκρινίσεις από την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και εκ νέου δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Έπειτα από την 20λεπτη συνάντησή τους, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι οι συνομιλίες έγιναν σε καλό κλίμα και ότι ορισμένα θέματα έγιναν περισσότερο σαφή, προσθέτοντας ότι ο νέος κύκλος συνομιλιών με τους θεσμούς θα ξεκινήσει από Δευτέρα – Τρίτη στην Αθήνα.

Ωστόσο, λίγο νωρίτερα, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι  «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο. Αλλά φυσικά και είμαστε της άποψης ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά (η αξιολόγηση). Η θέση μας σε σχέση με την ελληνική βιωσιμότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα δεν έχει αλλάξει. Παραμένει η προσέγγιση μας, των δύο πυλώνων», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε  και με τον σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας: Στην επικείμενη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ με την Άγκελα Μέρκελ, θα συζητηθεί και η κατάσταση της Ελλάδας (οικονομικό και προσφυγικό) και γι’ αυτόν τον λόγο η Αμερική ήθελε να μάθει για τις θέσεις της χώρας μας.