Άν θέλετε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% πρέπει να πάρετε μέτρα 8 δισ.

Επιπλέον μέτρα που θα φτάνουν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 4,5% του ΑΕΠ, πρέπει να πάρει η χώρα μας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, τόνισε εκ νέου ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Πολ Τόμσεν, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε μεν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι πρωτοφανής για παγκόσμια δεδομένα, όμως συμπλήρωσε ότι οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι, δεν είναι ρεαλιστικοί.

«Θεωρώ ότι δεν είναι αξιόπιστο να υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει πλεόνασμα της τάξης 3% – 3,5% του ΑΕΠ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν, και συνέχισε: «Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστα μέτρα».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα το 2016 και πως δίχως μεταρρυθμίσεις, η προσαρμογή της χώρας θα είναι ένας φαύλος κύκλος.

Έτσι, τόνισε ξανά ότι είναι ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων όπως και η μείωση των δαπανών οι οποίες έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα “νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν”.

Συνεχίζοντας ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι υποστηρίζει την μείωση του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι κατ΄ανάγκην δεν χρειάζεται να γίνει όλη εφάπαξ, αλλά σταδιακά σε διάστημα δύο ετών και η μείωση να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα.

Στο ίδιο “μοτίβο” Ισπανία και Πορτογαλία

Ο επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη, ζήτησε επιπλέον μέτρα και από την Ισπανία και την Πορτογαλία ώστε να περιορίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα που παρουσιάζουν.

Η Ισπανία καλείται να καλύψει έλλειμμα 4%, το οποίο προβλέπεται για το 2016. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής του Τόμσεν, Φίλιπ Γκέρσον, η χώρα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3%.

«Κατά την άποψή μας, μια προσαρμογή κατά περίπου μισή μονάδα του ΑΕΠ ή ακόμη περισσότερο θα ήταν χρήσιμη ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη και να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε καθοδική πορεία», τόνισε ο Γκέρσον.

Αναφορικά με την Πορτογαλία, ο Πολ Τόμσεν είπε ότι «η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί τα δύο τελευταία χρόνια έχει “χαλαρώσει” και είναι σαφές πως η Λισαβόνα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση». Ωστόσο, παρ’ ότι σημείωσε ότι «η Πορτογαλία είναι σε δύσκολη κατάσταση», συνέχισε λέγοντας ότι με τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε, «είναι σε καλύτερη θέση απ’ ότι ήταν πριν από την κρίση».

«Πιστεύουμε ότι χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η ίδια η κυβέρνηση για το έλλειμμα, στο 2,2-2,3% του ΑΕΠ», κατέληξε.