Κρίσιμες επαφές στην Ουάσιγκτον για αξιολόγηση και χρέος

Κρίσιμες επαφές θα έχει σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να συναντηθεί με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, καθώς και με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιού.

Πριν συναντηθεί με τον κ. Τσακαλώτο. ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συζητήσεις θα τεθεί πιθανότατα το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο -σύμφωνα με πηγές στην Ουάσιγκτον- δεν υπάρχει καμία πρόθεση να “ανοίξει” το θέμα στο πλαίσιο της συνόδου.

Η συζήτηση, πάντως, έχει επικεντρωθεί στο ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά και τις χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι το Ταμείο δεν θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ο ρόλος του θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ενώ νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει μη ρεαλιστικούς τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος.

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και συμφώνησε με την κ. Λαγκάρντ ότι απαιτούνται ηρωικές προσπάθειες από την Ελλάδα.