Καίριο πλήγμα στην αγορά απο την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%- Ποια προϊόντα θα ανατιμηθούν

Τις έντονες αντιδράσεις της αγοράς προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του ΔΝΤ.

Τα στελέχη του Ταμείου, όπως προκύπτει από τα έγγραφα της διαπραγμάτευσης που είχαν ανταλλαγεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και από τη συνομιλία του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου, πίεζαν την κυβέρνηση για «παρεμβάσεις» στον ΦΠΑ, αδιαφορώντας ακόμη μια φορά για τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Στόχος της πρότασης αυτής να κλείσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% του ΑΕΠ για το 2017-2018. Αξίζει να σημειωθεί πως το κενό προκύπτει από την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από το ΦΠΑ αλλά και προκειμένου να μην υπάρξει αύξησή του σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Από την παραπάνω αύξηση η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα έχει επιπλέον έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου και αναμένεται να προκαλέσει αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών η οποία θα φανεί σε εν ευθέτω χρόνω στο πορτοφόλι των νοικοκυριών. Οι τιμές στο ράφι θα είναι αυξημένες για προϊόντα όπως:

-Καφές – Τσάι – Κακάο

-Ηλιέλαιο – Αραβοσιτέλαιο

-Αλλαντικά

-Κονσέρβες

-Σάλτσες

-Μαργαρίνες

-Ζάχαρη

-Τσίχλες-Καραμέλες

-Αλεύρι–Φρυγανιές

-Ψωμί τοστ-Ψωμί γεμιστό (με ελιές, σταφίδες κ.λπ.)

-Μπισκότα

-Παγωτά

-Αναψυκτικά -Χυμοί

-Μέλι – Μαρμελάδες

-Σοκολάτες-Γκοφρέτες

-Τυρόπιτες – Πίτσες

-Χυμοί φρούτων

-Μπύρες-Οινοπνευματώδη

Επίσης, η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα θα προκαλέσει άνοδο των τιμών και σε:

-εισιτήρια μέσων μεταφοράς

-εστίαση

-ταξί

-Επισκευή και συντήρηση κατοικιών

-Άνθη – φυτά

-Αποχέτευση

-Ζωοτροφές για κατοικίδια

Αυξάνεται και η βενζίνη!

Η αύξηση του ΦΠΑ θα αφορά και στη βενζίνη, η τιμή της οποίας δεν θα επηρεαστεί μόνο από την αύξηση του εν λόγω φόρου αλλά και από εκείνη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 5 λεπτά το λίτρο, με την τιμή της να εκτοξεύεται από τα 1,362 σήμερα στα 1,435!

Στο τραπέζι και η αύξηση του χαμηλού συντελεστή

Επιπλέον από την ερχόμενη Δευτέρα που επιστρέφουν και οι δανειστές θα τεθεί ξανά επί τάπητος το ενδεχόμενο αύξησης και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος εφαρμόζεται σε περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες, σινεμά και θέατρα και σήμερα βρίσκεται στο 6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της αύξησης του ΦΠΑ έρχεται και μια σειρά αύξησης των έμμεσων φόρων, με τα χαράτσια σε τσιγάρα, την κινητή τηλεφωνία, τα συνδρομητικά τέλη και την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, καθώς και αλλαγές που θα φέρουν άνοδο τιμών σε τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.