"Θα μειωθούν οι συντάξεις, αλλά ωφελούνται οι αδύναμοι"

Περίπου 260.000 συνταξιούχοι θα υποστούν “ψαλίδι” στην σύνταξή τους, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό το οποίο αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ειπώθηκε ότι οι κυβερνητικές προτάσεις περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων, λελογισμένη αύξηση ασφαλιστικών εισφορών (1,5% για τρία χρόνια ή 1% για έξι χρόνια) αλλά και αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, για το 80% των σημερινών ασφαλισμένων που εισπράττουν μισθό κάτω από 1000 ευρώ, οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να περικοπούν οι κύριες συντάξεις μετά το 2018. Όσο για τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, ο Υπουργός τόνισε ότι το 80% των επιστημόνων και των επαγγελματικών θα πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές από όσα πληρώνουν σήμερα.

Συνεχίζοντας την συζήτηση για το Ασφαλιστικό, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η συνταξιοδοτική πίτα είναι μεν μικρότερη, αλλά μοιράζεται με δικαιότερο τρόπο προς όφελος των αδυνάμων.