Το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό στη Βουλή χωρίς το "πράσινο φως" των δανειστών

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου από τα μέλη του οικονομικού επιτελείου, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στην συνέντευξη που δόθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας, συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής Yπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου», ανέφερε ο Yπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ενώ όπως είπε, η συμφωνία με τους θεσμούς αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε έκτακτο Eurogroup, στις 25-26 Απριλίου.

Συνεχίζοντας ο Υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως τις 22 Απριλίου.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Τσακαλώτος, την επόμενη εβδομάδα, θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια: το φορολογικό και το ασφαλιστικό, κάτι όμως που δεν έχει πάρει την έγκριση των εκπροσώπων των δανειστών. Σε σχετική ερώτηση για το αν είναι μονομερής η κατάθεση των νομοσχεδίων ο Υπουργός απάντησε ότι για τα νομοσχέδια για συντάξεις και φόρο εισοδήματος έχει γίνει μεγάλη συζήτηση με τους Θεσμούς, καταλαβαίνουν τις «κόκκινες» γραμμές της Ελλάδας. Άφησε να εννοηθεί ότι τα μέσα για να καλυφθούν οι στόχοι είναι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κι ότι αυτό είναι ένας καλός συμβιβασμός και θα κατανοήσουν τις κινήσεις αυτές όλοι οι δανειστές.

Ειδικά για το φορολογικό, ανέφερε ότι προβλέπεται ότι το αφορολόγητο θα είναι στις 9.100 ευρώ ενώ για όσους δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως 30.000 ευρώ, προβλέπεται μείωση φόρου. Σχετικά με τα μερίσματα, αυτά θα φορολογούνται αυτοτελώς με 15% έναντι 10% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Είπαμε πως επειδή είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ (15-17/4) να διακόψουμε και να επιστρέψουν οι θεσμοί τη Δευτέρα… Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 22 που είναι το Eurogroup. Το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει. Το πιο πιθανό είναι να γίνει έκτακτο Eurogroup στις 25-26 για να ληφθούν οι αποφάσεις… Στα 4 βασικά ζητήματα είμαστε πάρα πολύ κοντά. Έχουμε ένα αξιόπιστο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων».

Διαπραγματευόμαστε με πολλούς παίχτες που έχουν διαφορές μεταξύ τους, η διαφορά μας όμως με το ΔΝΤ δεν μεγαλώνει, είπε ο κ.Τσακαλώτος . Διευκρίνισε πάντως πως το ΔΝΤ έχει διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για την απόδοση των μέτρων όσο και για το πλεόνασμα του 2018.

Γιώργος Κατρούγκαλος

Θα υπάρξει πλήρης προστασία των κύριων συντάξεων και στις επικουρικές θα υπάρξει αναπροσαρμογή μέχρι 10%. Μέχρι το 2018 η εξοικονόμηση θα φθάσει στο 1,5% του ΑΕΠ δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος τονίζοντας πως είναι εντελώς ανακριβείς οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία.

Το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές ανέφερε και τόνισε πως καμία επικουρική σύνταξη μικρού και μεγάλου συνταξιούχου δεν πρόκειται να μειωθεί.