Ύφεση και το 2016 προβλέπει το ΔΝΤ - Το 2017 "έρχεται" η Ανάπτυξη

Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζονται στην αναθεωρημένη έκθεσή του “World Economic Outlook”, η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Προβλέπεται ότι η οικονομία θα παρουσιάσει άνοδο όπως και ο πληθωρισμός, ενώ η ανεργία θα μειωθεί, όχι όμως σε σημαντικό ποσοστό.

Αναλυτικά, όπως εκτιμά το ΔΝΤ, για το τρέχον έτος η ύφεση θα παραμείνει, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να φθάνει στο 0,6%.

Η εικόνα αυτή όμως φαίνεται να αλλάζει για το 2017 καθώς αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας με ρυθμό ανάπτυξης στο 2,7%. Όσο για το 2021, η ανάπτυξη περιορίζεται στο 1,5%.

Όπως αναφέρεται, στο 4ο (τελευταίο) τρίμηνο του 2016 η ανάπτυξη αναμένεται να αγγίξει το 0,5% όμως στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 3,2%.

Ανοδική εκτιμάται ότι θα είναι και η πορεία του πληθωρισμού: φέτος, μπορεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή να διαμορφωθεί στο 0% ωστόσο για το 2017 οι εκτιμήσεις λένε ότι θα κινηθεί ανοδικά στο 0,6%. Στο 4ο τρίμηνο του 2016 θα αγγίξει το 0,2% ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2017 ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 0,9%. Το 2021, αναμένεται αύξηση στο 1,9%.

Σχετικά με το μεγάλο κεφάλαιο της ανεργίας, η οποία διατηρεί τα περσινά της επίπεδα στο 25%, προβλέπεται ότι το 2017 θα παρουσιαστεί μια μικρή μείωση στο 23,4%.

Όσο για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, θα παρουσιάσει μικρό έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ το 2016, το οποίο εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί οριακά το 2017 σε 0,3% του ΑΕΠ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεσή του δεν κάνει καμία πρόβλεψη για τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

«Μεγαλύτερη ευελιξία και οικονομική στήριξη στην Ελλάδα» πρότεινε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όμπσφελντ, παρουσιάζοντας την Έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος πρέπει «η Ελλάδα να τύχει μεγαλύτερης ευελιξίας και οικονομικής στήριξης για το προσφυγικό, λέγοντας πως αυτό είναι ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα».

Αναφερόμενος στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι ως η ομάδα του ΔΝΤ στην Αθήνα είχε εποικοδομητικές συζητήσεις, οι οποίες διακόπηκαν εξαιτίας των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως «στόχος είναι ένα πρόγραμμα τα νούμερα του οποίου θα βγαίνουν». Ερωτηθείς ειδικά για το χρέος είπε πως δεν γνωρίζει πόση ελάφρυνση χρέους απαιτείται, ωστόσο αρκέσθηκε να επισημάνει πως θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και το χρέος προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει βιώσιμα οικονομικά.