Οργισμένη η Λαγκάρντ με τον Τσίπρα - Συναντάται σήμερα με την Μέρκελ

Την έντονη ενόχλησή της προς την ελληνική κυβέρνηση δεν έκρυψε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μετά τα όσα συνέβησαν από το Σάββατο, έπειτα από τη δημοσιοποίηση του Wikileaks του διαλόγου Τόμσεν-Βελκουλέσκου.

Στην κόντρα Αθήνας-ΔΝΤ πήραν θέση και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι οι οποίοι ταυτίστηκαν με την θέση του Ταμείου. Η στάση των Ευρωπαίων δεν πτόησε τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στην χθεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλυετική Ομάδα του κόμματός του έσπευσε να ρίξει «λάδι στη φωτιά» χαρακτηρίζοντας «ανόητο» το Ταμείο.

Πηγές του ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον, που επικαλείται ο ανταποκριτής του Mega Μιχάλης Ιγνατίου, υποστηρίζουν ότι ο θυμός της Λαγκάρντ εδράζεται σε δύο δεδομένα. Αφενός, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα στόχευσε ανθρώπους της, αφετέρου γιατί έγινε προσπάθεια και στο πιο υψηλό επίπεδο να εκτεθούν στελέχη του Ταμείου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι μετά και τα όσα έγιναν από το Σάββατο, οι ελληνικές αρχές στρέφονται ενάντια του Ταμείου με διαρροές και τώρα με χρησιμοποίηση προϊόντος υποκλοπής. Χαρακτηριστικό της «βαριάς ατμόσφαιρας» που επικρατεί στο ΔΝΤ για την Αθήνα είναι το σκληρό περιεχόμενο της επιστολής με την οποία η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα.

Πέρα από το γεγονός ότι ξεκινά τυπικά με την προσφώνηση «αγαπητέ πρωθυπουργέ»- σε αντίθεση με το «αγαπητή Κριστίν» του κ. Τσίπρα- ακολουθούν τα «καρφιά» της Λαγκάρντ, η οποία δεν κρύβει την ενόχλησή της. Μάλιστα, είναι σαφές το μήνυμά της προς την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει το προσωπικό του Ταμείου, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως εάν υπάρξει και νέα υποκλοπή θα είναι υπεύθυνη η ελληνική κυβέρνηση.

«Φυσικά, οποιαδήποτε εικασία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα εξέταζε το ενδεχόμενο της χρήσης ενός πιστωτικού γεγονότος ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησίες», τονίζει η κ. Λαγκάρντ, ενώ αναφερόμενη στα στελέχη του Ταμείου σημειώνει ότι «η ομάδα αυτή απαρτίζεται από έμπειρο προσωπικό που έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μου και την προσωπική μου στήριξη».

Παράλληλα προσθέτει ότι «για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια». Πάντως επισήμως το Ταμείο αποφεύγει να κατονομάσει ευθέως την ελληνική πλευρά για την υποκλοπή και ο εκπρόσωπός του αρνήθηκε να σχολιάσει το παραμικρό.

Με φόντο και τις αποκαλύψεις της διαρροής των Wikileaks, των συνομιλιών του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου, συναντάται σήμερα στο Βερολίνο η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στην ατζέντα της προγραμματισμένης αυτής συνάντησης αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των διαπραγματεύσεων ωστόσο κανείς δεν αποκλείει την πόρτα της καγκελαρίας να περάσει η Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με τον Πολ Τόμσεν.

Πάντως το Βερολίνο επισήμως “καλύπτει” το Ταμείο με τον εκπρόσωπο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, να δηλώνει χθες ότι: “Για εμάς δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές εμπιστευτικών συνομιλιών και κατόπιν να δημοσιεύεται το περιεχόμενό τους. Για εμάς αυτές οι συνομιλίες δεν υπάρχουν”. Παράλληλα επισήμανε πως η Γερμανία δεν έχει αλλάξει τη στάση της και υποστηρίζει την αναγκαιότητα παραμονής του Ταμείου στο πρόγραμμα και έκανε λόγο για άκομψη προσπάθεια της Αθήνας να δημιουργήσει κλίμα διχασμού μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.