Οι μαθητές επιχειρηματίες "δίδαξαν" επαγγελματισμό και κοινωνική προσφορά

“Γενιά του καναπέ”. “Παιδιά που τα βρήκαν όλα έτοιμα”. “Νέοι χωρίς κοινωνικές ανησυχίες”. Αυτά και άλλα κοινωνικά στερεότυπα για τους εφήβους κατέρριψε με εκκωφαντικό τρόπο η φετινή Μαθητική Εμπορική Έκθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Απριλίου στο The Mall Athens.

Επιχειρηματίες ετών… 15 “έβαλαν τα γυαλιά’ σε ενήλικους επαγγελματίες σε εφευρετικότητα, καινοτομία, επαγγελματισμό, αλλά και διάθεση κοινωνικής προσφοράς. Το έναυσμα έδωσε ο Σύνδεσμος Νεανικής Επιχειρηματικότητας (ΣΕΝ) με το πρόγραμμα “Εικονική Επιχείρηση” και οι έφηβοι επιχειρηματίες το αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο.

Χάρη στο πρόγραμμα, τα παιδιά δεν έμαθαν μόνο πώς χτίζεται και πώς λειτουργεί μια επιχείρηση, αλλά και ανέπτυξαν ιδέες, ανέλαβαν ευθύνες και… “λύθηκαν”, μαθαίνοντας να διεκδικούν τη θέση τους στην κοινωνία και αργότερα – γιατί όχι;- στον επαγγελματικό στίβο. Αυθόρμητα και ενθουσιώδη, ενημέρωναν με θάρρος και αυτοπεποίθηση τους επισκέπτες του εμπορικού για τις δημιουργίες και τις ιδέες τους, που αποδεικνύονται ανεξάντλητες. Και δίδαξαν με τον τρόπο τους ήθος και ανθρωπιά.

Ομπρέλες με ηλιοσυλλέκτες, εφαρμογές για μπέιμπι σίτινγκ, τον μαραθώνιο ή απλά για διαχείριση χρημάτων, ανακύκλωση μέσω… καλαθοσφαίρισης, πατατάκια με σοκολάτα, ενεργειακούς χυμούς από σπανάκι, αντικείμενα από ανακυκλώσιμα υλικά, τρόφιμα από ελληνικές αγνές πρώτες ύλες… Ο κατάλογος ατελείωτος. Κοινός παρονομαστής όμως όλων: το ενδιαφέρον τους για τον άνθρωπο και πώς θα γίνει η ζωή του καλύτερη. Άλλωστε, αρκετά από τα σχολεία που συμμετείχαν θα δώσουν τα όποια έσοδα είχαν από τις πωλήσεις σε κοινωνικούς σκοπούς.

Κάποιοι μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, “εμπνεύστηκαν” από την ίδια την κρίση. Όπως οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Αντωνοπούλου, που με αφορμή το δράμα των προσφύγων που έρχονται υπό άθλιες συνθήκες στη χώρα μας, δημιούργησαν το Iron-Man Suit, μια φόρμα και έναν βρεφικό υπνόσακο “που αν φορεθεί από τη μία πλευρά προστατεύει από το κρύο και από την άλλη από τη ζέστη”, όπως μου εξήγησαν. Ή τα παιδιά της Ελληνογερμανικής Αγωγής, που δημιούργησαν την ιστοσελίδα Step Forward για να ευαισθητοποιήσουν αλλά και να προσελκύσουν χορηγίες για πολίτες, αλλά και αθλητές με αναπηρία. “Είναι δύσκολο πια να καλύψουν τα έξοδά τους ακόμη και αθλητές με αναπηρία και έρχονται Παραολυμπιακοί”, υπενθυμίζουν.

Οι επισκέπτες του εμπορικού δείχνουν εντυπωσιασμένοι, τόσο με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες όσο και από τα ίδια τα παιδιά. Ανάμεσα στους επισκέπτες και ο αγαπητός Ηλίας Μαμαλάκης με τον οποίο οι μικροί επιχειρηματίες έσπευσαν να βγάλουν μια… selfie (κεντρική φωτογραφία).

Δείτε το φωτογραφικό υλικό.

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο:

Iron-Man Suit, ισοθερμική φόρμα από τα Εκπαιδευτήρια Αντωνοπούλου

DSC00386 DSC00385

“HelpHomless” (βοηθήστε τους άστεγους) είναι το εύγλωττο μήνυμα που έχουν οι κούπες των Εκπαιδευτηρίων Δούκα (αριστερά), “Step Forward” η ιστοσελίδα  των μαθητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής για τη στήριξη αθλητών με αναπηρία.

DSC00374 DSC00388

Η Ρόδος της καινοτομίας και της παράδοσης:

Wood Pen Stick: Ξύλινο στυλό με ενσωματωμένο USB από το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου και εικονική περιήγηση στα αξιοθέατα της Ρόδου και πλάνο διακοπών μέσω του Rhodes Tips, από το 4ο ΓΕΛ Ρόδου

DSC00417 DSC00420

Τρίποντο στην ανακύκλωση:

Οι Transformers των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα – Λιναρδάτου δίνουν κίνητρα για ανακύκλωση: Εύστοχο καλάθι, ένας πόντος (μπουκάλι) στον κάδο.

DSC00371DSC00368

“Ανακύκλωση” αντικειμένων από την Μ-Ε-Τ-Α ΜΑΘΗΤΙΚΗ Α.Ε. του ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών

DSC00353 DSC00354

 

Προϊόντα ελληνικά και…πρωτότυπα

Κατά σειρά: “ΖΕΙΔΩΡΟ”  (μπάρες δημητριακών με βάση τη Ζέα από το Β’ Αρσάκειο Λύκειο Εκάλης, “Infinity” (οικολογικές τσάντες) από την Ιόνιο Σχολή, “SPOREX” (γεωργικά προϊόντα) από το 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, “Φρουτοεκπλήξεις” (γλυκά του κουταλιού) από το ΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου.

DSC00383 DSC00391DSC00365 DSC00350