Επιστρέφει αύριο στην Αθήνα το κουαρτέτο

Αύριο αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα και πάλι οι επικεφαλής του κουαρτέτου προκειμένου τη Δευτέρα να ξεκινήσει ο νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Λίγες ώρες πριν από την επιστροφή τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μετάσχουν σήμερα το απόγευμα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ευρωομάδας εργασίας (EWG) με αποκλειστικό θέμα το ελληνικό πρόγραμμα και στόχο να εξεταστεί η πρόοδος σε ασφαλιστικό, φορολογικό και “κόκκινα” δάνεια”.

Βασικό μέλημα είναι η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δανειστών, καθώς το ΔΝΤ επιμένει είτε για μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ είτε για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2018. Από την πλευρά του ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος αποκάλυψε πριν από δύο ημέρες ότι το ΔΝΤ προειδοποιούσε από το 2008.

“Τον Μάιο του 2008 ο Μπομπ Τράα, πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, είχε συντάξει έκθεση για την ελληνική οικονομία, στην οποία υπολόγισε ότι το χρέος κάθε μορφής του ελληνικού κράτους ήταν πάνω από το 800% του ΑΕΠ. Τον παρακαλέσαμε να μην το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός. Αυτή πάντως ήταν η πραγματικότητα και κάνανε ότι δεν την έβλεπαν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι φαίνεται να θέλουν να κλείσουν την αξιολόγηση φοβούμενοι τα χειρότερα στο μέτωπο του προσφυγικού. Στόχος και της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία πριν τις 12 Απριλίου, οπότε και θα αναχωρήσουν όλοι για τη σύνοδο του ΔΝΤ και στη συνέχεια για το Eurogroup.

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να είναι εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα, να ληφθούν δηλαδή τώρα τα μέτρα ώστε να μπορέσει στη συνέχεια η οικονομία να πάρει ανάσα.

“Να νομοθετήσουμε φέτος μέτρα, με τα οποία υλοποιούμενα τα επόμενα δύο χρόνια θα εξασφαλίσουμε ότι το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3,5%. Αυτό είναι τώρα το πακέτο που συζητάμε. Είμαστε ήδη σε πλεόνασμα άρα μιλάμε για 3% του ΑΕΠ ή 5,4 δισ. ευρώ”, σημείωσε μεταξύ άλλων.