Επιφυλάξεις Βρυξελλών για επίτευξη συμφωνίας στα τέλη Απριλίου

Αρκετά επιφυλακτικοί απέναντι στην αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέσα στον Απρίλιο είναι οι ευρωπαίοι εταίροι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», με ευρωπαίους αξιωματούχους να ξεκαθαρίζουν ότι χωρίς συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να γίνει καμία εκταμίευση δόσεων στήριξης.

Πηγή στις Βρυξέλλες ανέφερε στην «Καθημερινή» ότι η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξαρτάται από την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και πρόσθεσε πως εάν η διαπραγμάτευση δεν κλείσει γρήγορα, τότε από το Μάιο «τα πράγματα μπορεί να πάρουν την κάτω βόλτα». Παράλληλα ο αξιωματούχος προειδοποίησε ανοιχτά την ελληνική πλευρά να μην προσπαθήσει να χρονοτριβήσει ώστε να εκμεταλλευτεί το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, προκειμένου να διεκδικήσει παραχωρήσεις από την πιεζόμενη Ε.Ε και ξεκαθάρισε ότι αν όντως αυτή είναι η τακτική της Αθήνας «τότε οι Έλληνες έχουν υπολογίσει λάθος, καθώς από το τέλος Μαΐου και μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα δεν θα υπάρχει καμία συζήτηση».

Εκκρεμότητες και ΔΝΤ

Τα ανοιχτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές παραμένουν πολλά, με κύριες αιχμές τη φορολογική μεταρρύθμιση, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια. Οι διαβουλεύσεις όμως γίνονται υπό τη σκιά της στάσης του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει πως τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα δεν αρκούν για να διασφαλιστεί ο το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Η γραμμή του ΔΝΤ είναι κρίσιμη διότι το Ταμείο πιστεύει ότι εάν τα μέτρα είναι ανεπαρκή, τότε πρέπει αντίστοιχα να υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι το ζήτημα του Ταμείου θα πρέπει να λυθεί σε κάποιο σημείο από τη Γερμανία, η οποία έχει μεν ενστάσεις στην ελάφρυνση του χρέους αλλά θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Κάποια στιγμή όμως θα τεθεί το ερώτημα στη Γερμανία: «Τι προτιμάτε, πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ ή μεγάλη ελάφρυνση του χρέους;» λέει χαρακτηριστικά πηγή των Βρυξελλών. Η εν λόγω συζήτηση αναμένεται να γίνει σε αρχικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στα μέσα Απριλίου.

Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group με θέμα τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Είναι περισσότερο μία τηλεδιάσκεψη για να ενημερωθούν τα κράτη-μέλη για το πού βρίσκονται οι συζητήσεις, καθώς μία σειρά από αξιωματούχους έχουν εκφράσει παράπονα ότι ενημερώνονται περισσότερο από τον Τύπο παρά από τους θεσμούς.