Μερική αμνηστία σε όσους επαναπατρίσουν κεφάλαια

Η Ελλάδα ζητάει από τους πολίτες τους να επιστρέψουν τα χρήματα που μετέφεραν στην Ελβετία και σε άλλους υπερπόντιους τραπεζικούς λογαριασμούς με υποσχέσεις για παροχή μερικής αμνηστίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, που φιλοξενεί δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Συγκεκριμένα ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε στο Bloomberg ότι “δεν θα συγχωρούμε τα πάντα, αλλά θα παράσχουμε κίνητρα ώστε να συμμετάσχει ο κόσμος” και πρόσθεσε πως “εάν κάποιος δήλωσε εισόδημα, για παράδειγμα 200.000 ευρώ κάποια συγκεκριμένη χρονιά, αλλά αποταμίευσε 500.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά. Προτάσεις για 10-15% φορολόγηση δεν είναι σοβαρές, το ποσοστό θα είναι υψηλότερο”.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές αρχές ελέγχουν συνδυαστικά όλες τις υπάρχουσες λίστες. Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και ότι “τα πράγματα πηγαίνουν καλά” ενώ συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν μέτρα, που θα επιβαρύνουν ορισμένους φορολογούμενος, γιατί θα “πρέπει να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό”.

Παράλληλα ο κ. Αλεξιάδης άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν καταλαβαίνω αυτούς που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές, ενώ την ίδια ώρα αποδέχονται αυτή την συμφωνία”.