"Πράσινο φως" για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών μεταξύ χωρών της ΕΕ

Με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων) υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο οι ευρωπαϊκές οδηγίες, μεταξύ άλλων, για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη και τη διαβίβαση από τις τράπεζες πληροφοριών σχετικά με δικαιούχους λογαριασμών.

«Με την κύρωση του νομοσχεδίου θα μπορούμε να έχουμε ανταλλαγή πληροφοριών όχι μετά από αίτημα του ενός κράτους προς το άλλο, αλλά αυτόματα, κάτι που αποτελεί σημαντικό μέσο για την αντιμετώπιση της διασυνοριακής φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής και θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης ενημέρωσε ότι πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα, θα διαβιβάζουν πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα, φυσικά ή οντότητες, που είναι δικαιούχοι λογαριασμού βάσει κανόνων επιβολής στοιχείων και δέουσας επιμέλειας που συνάδουν με το κοινό πρότυπο του ΟΟΣΑ.

Όπως επισήμανε δε, το νομοσχέδιο αυτό, μας δείχνει το πού θα κινηθούν ο φορολογικές υπηρεσίες, διότι -εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης- «έχουμε εντοπίσει το μεγάλο πλούτο στο εξωτερικό από φοροδιαφυγή και θα μας δώσει έτσι τη δυνατότητα να τον εντοπίσουμε και να εισπράξουμε έσοδα». «Να είναι σίγουροι, αυτοί που αγωνιούν για όσα έχουν στο εξωτερικό, ότι και οι ενέργειές μας και η ενσωμάτωση αυτής της οδηγίας δημιουργούν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που παρέχουν στις φορολογικές υπηρεσίες τη δυνατότητα είσπραξης πολύ μεγάλων ποσών», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός και προσέθεσε το εξής: «Ως αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών έχουμε στο υπουργείο δεδομένα για μεγάλους φοροφυγάδες, οι οποίοι, με χαρά μου, βλέπω ότι μπορούν, από δάνειο, και να πληρώσουν όσα καταλογίζουν οι εισαγγελείς.

Σχετικώς με τη ρύθμιση για το τέλος ταξινόμησης, ο κ. Αλεξιάδης ενημέρωσε ότι από δω και πέρα για τα υπό κρίση επιβατικά αυτοκίνητα αυτό επιβάλλεται αναλόγως με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχει κάποιος το όχημά του στη χώρα. Κι αν κάποιος -εξήγησε- έχει καταβάλει το σύνολο του τέλους ταξινόμησης μπορεί να πάρει επιστροφή, όταν τελειώσει η χρήση του, με συγκεκριμένη διαδικασία.