Έκτακτο Euro Working Group - "Όλα ή τίποτα" το μήνυμα των δανειστών

Η πορεία των διαπραγματεύσεων και οι θέσεις Κυβέρνησης – δανειστών θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group για το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πηγές, στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής θα συμμετέχει το Κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ(ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), όπου θα γίνει ενημέρωση τόσο από τους ίδιους, όσο και από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη για την μέχρι τώρα πρόοδο των συνομιλιών.

Σκοπός είναι να ξεκαθαριστούν αλλά και να οριστικοποιηθούν τα ζητήματα των δύο πλευρών αλλά και να γίνουν σαφή τα θέματα που κρατούν αμείωτο το χάσμα ανάμεσά τους, λίγες ώρες πριν οι δανειστές επισκεφθούν και πάλι την Αθήνα το Σάββατο 2 Απριλίου.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το θέμα που “καίει” αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλο από τα “κόκκινα” δάνεια, κάτι που το οικονομικό επιτελείο προτιμά να βάλει “στην άκρη”. Για την ώρα ωστόσο οι Θεσμοί δεν φαίνεται να διαπραγματεύονται κάτι λιγότερο από μια συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα «κόκκινα» δάνεια μαζί.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι έχει καταγραφεί προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών στο μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού, μια και η Αθήνα προχωρά σε μειώσεις εφάπαξ, μερισμάτων, επικουρικών και νέων κύριων συντάξεων καθώς ο κύριος στόχος αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλος από το να κλείσει η συμφωνία όσο πιο σύντομα γίνεται.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η επιστροφή των δανειστών στην Ελλάδα αναμένεται το Σάββατο στις 2 Απριλίου, με την έναρξη του νέου κύκλου συνομιλιών να έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα, 4 του μήνα. Τρεις ημέρες αργότερα, 7 Απριλίου, θα γίνει εκ νέου συνεδρίαση του Euro Working Group, με τους εκπροσώπους των δανειστών να αποχωρούν έως τις 15 Απριλίου. Τα βλέμματα θα στραφούν στην σύνοδο των G20 (13-14 Απριλίου) αλλά και στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου).

Αυτό σημαίνει ότι το χρονικό περιθώριο για επίτευξη συμφωνίας είναι πολύ μικρό, καθώς τα στοιχεία τόσο του κουαρτέτου όσο και της ελληνικής πλευράς θα τεθούν στο τραπέζι του Eurogroup της 22ας Απριλίου. Αυτό είναι και το σημείο “μηδέν” καθώς στόχος είναι να βγει επιτέλους ο “λευκός καπνός” ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με θετικό πρόσημο, προκειμένου να αρχίσουν οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος.

Συμφωνία “βλέπει” ο Γκουαλτιέρ

Θετικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρ. Μιλώντας από την Αθήνα, είπε σχεικά με την αξιολόγηση ότι «η γενικότερη εντύπωση είναι θετική και πιστεύουμε ότι θα κλείσει σύντομα. Είναι δυνατό και είναι απαραίτητο. Θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς το εξωτερικό και τις αγορές. Αυτό θα έχει απτά αποτελέσματα, όπως η χαλάρωση των capital controls. Και στη συνέχεια να συμφωνήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους. Όχι κούρεμα».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι πρέπει «να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», μην αφήνοντας περιθώριο για χαλάρωση των στόχων.

Συνεχίζοντας ο ίδιος, τόνισε ότι οι διαφορές με τους Θεσμούς είναι γεφυρώσιμες και δεν χρειάζονται άλλες καθυστερήσεις. «Είναι φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα, αλλά πιστεύω σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα», τόνισε, αν και πρόσθεσε ότι «η οικονομία είναι λιγότερο καλή από ότι περιμέναμε». «Σαφώς δεν λύνονται τα προβλήματα της Ελλάδας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πρέπει πολλά να γίνουν. Παραμένουν αρκετά προβλήματα, όπως τα κόκκινα δάνεια».