Συμφωνία "πάση θυσία" - Στο "βωμό" της αξιολόγησης συντάξεις και μεσαία εισοδήματα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Κυβέρνηση στην πορεία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές, έως τις 15 Απριλίου. Η αμέσως επόμενη “δοκιμασία” δεν είναι άλλη από το Eurogroup στις 22 του ίδιου μήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι επικεφαλής των Θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα το Σάββατο 2 Απριλίου. Οι διαπραγματεύσεις αυτών των ημερών θα είναι και οι πιο κρίσιμες, με επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια, το συνταξιοδοτικό και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Όσο για το φορολογικό, όπως φαίνεται και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για νέα μέτρα ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018.

Ντέκλαν Κοστέλο

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, δηλώνει αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του Απριλίου, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, κατά την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού και του ελληνικού κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο κ. Παπαδημούλης ενημέρωσε την ελληνική αντιπροσωπεία ότι το ΔΝΤ επιθυμεί συμφωνία και έχει σταματήσει να ζητά πράγματα πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί από τον περασμένο Αύγουστο.

Από την πλευρά του, ο Ντέκλαν Κοστέλο εκτίμησε ότι οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών είναι «γεφυρώσιμες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, είπε ότι «Αναμένουμε μια ταχεία και ακριβοδίκαιη αξιολόγηση», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θέλουμε ούτε χατίρια ούτε χάδια, αλλά την άρση της ιδιότυπης ομηρίας στην οποία βρίσκεται η ελληνική δημόσια σφαίρα».

Κατά τη διάρκεια της επιτροπής για τον απολογισμό του γενικού ισολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, έκανε λόγο για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης και επιβάρυνση των φορολογούμενων με εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ.

«Μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα καλύψουν το 2% είναι οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Θα επιβαρυνθούν εισοδήματα άνω των 65.000 από εργασία ή ελεύθερη δραστηριότητα, ενώ παράλληλα θα ελαφρυνθεί, παρά τα όσα λένε τα ΜΜΕ, η μεσαία τάξη» ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός. Επίσης, εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι αναμένεται ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ότι για το 2015 υπήρξε υπέρβαση του στόχου κατά 830 εκατομμύρια ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γιώργου Χουλιαράκη, αρκετά από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής θα νομοθετηθούν, αλλά δεν θα υλοποιηθούν λόγω της καλύτερης πορείας των φορολογικών εσόδων.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην σημαντική αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και «μας επιτρέπει να πάρουμε λιγότερα μέτρα από όσα περιμέναμε για το 2017 και 2018».