Τουρισμός και Οικονομία στα "θύματα" των επιθέσεων - Τι θα γίνει με τη Σέγκεν

Οι Βρυξέλλες μετρούν τις πληγές τους, η Ευρώπη προσπαθεί να συνέλθει από το καθεστώς του τρόμου, η Ελλάδα επιχειρεί να διερευνήσει το κόστος από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών. Παρά το γεγονός ότι υπό το βάρος της ψυχολογικής πίεσης που προκαλεί ένα τέτοιο συγκλονιστικό γεγονός, δεν είναι εύκολο να μετρηθούν οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, είναι σίγουρο ότι το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα.

Φορείς της αγοράς και επιχειρηματίες, κυρίως όσοι είναι εξωστρεφείς και εξαρτούν την επιβίωσή τους από ξένες αγορές, παρακολουθούν με αγωνία τα τεκταινόμενα και προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν το θολό τοπίο. Οι βόμβες στις Βρυξέλλες συνδέονται πλέον με τις επιθέσεις στο Παρίσι και συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό για τον ευρωπαϊκό τουρισμό. Παρά το γεγονός ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία και η σύγκρουση Μόσχας – Αγκυρας, εκτιμήθηκαν από τους φορείς του τουρισμού ως θετικό γεγονός για την Ελλάδα (αναφορικά με την έλευση περισσότερων τουριστών βεβαίως), η έξαρση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη λειτουργεί πλέον αποτρεπτικά για τον σχεδιασμό διακοπών την επόμενη σεζόν.

Ως πρώτη επίπτωση του σκηνικού φόβου σε συνδυασμό με τα κύματα προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, εκτιμάται ότι θα είναι η πτώση στον τουρισμό κρουαζιέρας. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι «μετά τις επιθέσεις σε μεταφορικά μέσα και υποδομές, υπάρχουν φόβοι για πανευρωπαϊκό πάγωμα των κρατήσεων. Είναι αναγκαία πλέον μετά τις νέες επιθέσεις η εφαρμογή νέων μηχανισμών ελέγχου προ των εισόδων των αεροδρομίων και σταθμών άλλων μεταφορικών μέσων».

Ο πρόεδρος του ΠΟΞ, Α. Ρέτσος, τονίζει ότι η τρομοκρατία θα καθορίσει πανευρωπαϊκά τη φετινή τουριστική χρονιά, ενώ ήδη στο εξωτερικό δημοσιεύματα αναρωτιούνται αν είναι ασφαλείς οι διακοπές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως σ’ εκείνες που έχουν μπει στη λίστα υψηλού κινδύνου. Δεν αποκλείεται, επομένως, να υπάρξει «πάγωμα» των κρατήσεων σε όλη την Ευρώπη, κυρίως από τουρίστες από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα. Ενδεχομένως να υπάρξουν επιπτώσεις και στην Ελλάδα που ανέμενε νέο ρεκόρ, καθώς οι ξένοι, παρότι έχουν βάλει τη χώρα μας στους top προορισμούς, βλέπουν εικόνες με τους πρόσφυγες που τους αποτρέπουν από το να έρθουν το καλοκαίρι. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ εκδόθηκε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς για το σύνολο της Ευρώπης. Πάντως, είναι νωρίς για να γίνουν προβλέψεις και μόνο με μια καλή διαφημιστική καμπάνια θα περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις και θα κερδίσει η Ελλάδα μερίδιο από άλλες χώρες, όπως η Τουρκία.

Η ζώνη Σένγκεν

Ωστόσο, το μεγάλο οικονομικό, κι όχι μόνο, σοκ θα προκληθεί από μια απόφαση για οριστική κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν στο σύνολο της Ευρώπης, κι όχι μερική κατάργησή της που ισχύσει σήμερα.

Η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων αναμένεται με τη σειρά της να επαναφέρει και τη γραφειοκρατία στα σύνορα, με τα εμπορικά φορτηγά να αναγκάζονται να σχηματίζουν χρονοβόρες ουρές, περιμένοντας να ελεγχθούν τα έγγραφα και τα φορτία τους. Οι φορείς της αγοράς ανησυχούν για την αύξηση του κόστους μεταφοράς, καθώς και για πιθανές επιπτώσεις που θα έχουν σε ευπαθή προϊόντα οι καθυστερήσεις στα σύνορα. Ερευνα του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann ανέφερε ότι το οικονομικό κόστος στην Ε.Ε. θα ήταν το λιγότερο 470 δισ. ευρώ, και μέχρι και 1,4 τρισ. ευρώ, αλλά και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε ΗΠΑ και Κίνα. Σύμφωνα με την έρευνα, η επιστροφή των συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη θα μεταφραζόταν σε «μαζικές αυξήσεις του κόστους παραγωγής και τιμών».

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα σήμαινε αύξηση του κόστους του προσωπικού και των δαπανών αποθήκευσης προϊόντων για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το «αισιόδοξο» σενάριο, το κόστος παραγωγής στην Ε.Ε. θα αυξανόταν κατά 1%, που μεταφράζεται σε 470 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στην περίοδο των δέκα ετών, από το 2016 μέχρι το 2025. Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος για τη Γερμανία και τη Γαλλία θα διαμορφωνόταν σε 77 δισ. και 80 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Βάσει του πιο «ακραίου» σεναρίου, το κόστος για την Ευρώπη συνολικά θα ανερχόταν στο 1,4 τρισ. ευρώ, ενώ για τις Γερμανία και Γαλλία θα διαμορφωνόταν στα 235 και 244 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του «όγκου» των ενδοευρωπαϊκών συναλλαγών, αξίζει να σημειωθεί, για παράδειγμα, ότι από τα 218 εκατ. ταξίδια που έκαναν οι πολίτες της Ε.Ε. εντός της Ενωσης το 2013, τα 25 εκατ. ήταν για εργασιακούς λόγους, ενώ συνολικά κάθε χρόνο κυκλοφορούν ελεύθερα εντός της ζώνης Σένγκεν εμπορεύματα αξίας περίπου 2,8 τρισ. ευρώ. Επίσης, αν επανέρχονταν οι συστηματικοί έλεγχοι διαβατηρίων στα σύνορα της ζώνης Σένγκεν, αυτό θα κόστιζε στην οικονομία από 5 έως και 18 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ολα αυτά βεβαίως ισχύουν και για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, πέραν βεβαίως της βαθιάς πληγής που θα άφηνε η λογική των κλειστών συνόρων, εφόσον αυτά αποφασιστούν τους επόμενους μήνες.

Πηγή: imerisia.gr