Αναχωρεί το κουαρτέτο και επιστρέφει Απρίλιο

Στις 4 Απριλίου ξεκινά εκ νέου η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οι εκπρόσωποι των οποίων αποχωρούν σήμερα από την Αθήνα για το καθολικό Πάσχα. Σήμερα έγινε μια ακόμα συνάντηση Υπουργών της κυβέρνησης με το κουαρτέτο ώστε να γίνει απλά μια αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων και να εντοπιστούν τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες “μεγάλα αγκάθια” της διαπραγμάτευσης παραμένουν το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα “κόκκινα δάνεια”. Οι επαφές κυβέρνησης και δανειστών αναμένεται να συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με ανταλλαγή e-mail και τηλεδιασκέψεις. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν στο Βήμα της Κυριακής ότι παρότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές, θα πρέπει όλα τα ζητήματα να κλείσουν μαζί.

Ο κ. Κατρούγκαλος, εισερχόμενος στην διαπραγμάτευση, ανέφερε ότι θεωρεί δεδομένη την διασφάλιση των εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και τη διάσωση των κύριων συντάξεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρή απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών στα θέματα των επικουρικών συντάξεων, καθώς και στα ποσοστά αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος των κύριων συντάξεων.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας, στόχος είναι η συμφωνία να συζητηθεί στο Euro Working Group στις 11 Απριλίου, ενώ σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι την προσεχή Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Υπουργό, το ΔΝΤ εξακολουθεί να έχει τις μεγαλύτερες διαφωνίες στο περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, ενώ η προσωπική διαφορά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων επικεντρώνεται μόνο σε «τεχνικά θέματα».

Αντίθετα υπάρχει απόκλιση και στα ποσοστά αναπλήρωσης. Για το θέμα αυτό ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι το πόσο αναλογικό θα είναι το σύστημα είναι απόφαση της ελληνικής πλευράς και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει δέσμευση που να απορρέει από το μνημόνιο».

Αναφέρουν επίσης ότι έχει υπάρξει πρόοδος στο φορολογικό, ωστόσο η τελική συμφωνία θα υπάρξει μόλις συμφωνηθούν όλα και το αφορολόγητο. Ενδεικτικός του “ψυχροπολεμικού” κλίματος στις σχέσεις κυβέρνησης και ΔΝΤ είναι ο διάλογος της Ντέλιας Βελκουλέσκου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής.

Βελκουλέσου: Να τελειώνουμε γιατί πρέπει να φύγουμε για διακοπές

Τσακαλώτος: Για να γνωρίζεις για ποια χώρα μιλάμε, να πάμε διακοπές στην Ειδομένη.

Κομισιόν: Πρόοδος στο φορολογικό και σε πτυχές του συνταξιοδοτικού

Σημαντική πρόοδο στη μεταρρύθμιση του φορολογικού, καθώς και σε ορισμένες πτυχές του συνταξιοδοτικού, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με τους επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα.

«Η αποστολή υπήρξε παραγωγική. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού», ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και στη διάρκεια των διακοπών του Καθολικού Πάσχα» και πρόσθεσε ότι «οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για επανάληψη των συνομιλιών με σκοπό την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατόν».