«Τα γυρίζει» ο Αλεξιάδης: «Αναφερόμουν σ’ αυτά που κληρονομήσαμε» (upd)

Τον πήχη των πλούσιων Ελλήνων κατά τη λογική ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, δείχνοντας ευθέως τους μισθωτούς που έχουν την τύχη να λαμβάνουν ακόμη έναν αξιοπρεπή μισθό, ο οποίος κυμαίνεται από 1.500 έως 2.000 ευρώ, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς ψαλίδι μέσω της φορολογίας εισοδήματος.

Αναφερόμενος στα επικείμενα φορολογικά μέτρα και επιτιθέμενος κατά την προσφιλή του τακτική στα ΜΜΕ, ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν πλέον μισθοί των 1.500 και 2.000 ευρώ στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για τις μειώσεις των οποίων αγωνιούν τα ΜΜΕ, για να ομολογήσει αμέσως μετά ότι «βεβαίως και θα υπάρξουν επιβαρύνσεις το 2016 αλλά με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.

Την ίδια ώρα σάλο προκάλεσε η αναφορά του κ. Αλεξιάδη ότι «αν ήθελα να βάλω ένα τίτλο στη φορολογική ιστορία της χώρας θα έλεγα τέλειωσαν τα άσχημα έρχονται τα χειρότερα». Η αναφορά του έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια στους διαδρόμους της Βουλής, με πολλούς να στηλιτεύουν τη στάση του υπουργού εν μέσω διαπραγμάτευσης και με το φορολογικό προ των πυλών, ερμηνεύοντας τη φράση του ως κακό οιωνό για τα…χειρότερα που προφανώς έρχονται. Σε ό,τι αφορά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Αλεξιάδης, ανακοίνωσε πως αυτή θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Λίγο αργότερα ο κ. Αλεξιάδης με παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Real FM, έσπευσε να δώσει εξηγήσεις:

«Αναφερόμουν στη μέχρι τώρα φορολογική ιστορία της χώρας, σε αυτά που κληρονομήσαμε». Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι οι ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκε να απαντήσει αφορούσαν ακριβώς δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις «φορολογικού παραλογισμού»: προβλήματα στα ταξίμετρα, και τον ΕΝΦΙΑ χιλιάδων ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οικοδομικοί συνεταιρισμοί.

«Σε αυτά τα δύο παραδείγματα αναφερόμουν, με τη φράση αυτή, καμία σχέση με τη σημερινή περίοδο» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αν ακούσει κανείς προσεκτικά το απόσπασμα από την ομιλία του στη Βουλή θα ακούσει ότι στη συνέχεια αναφέρει ότι «η κυβέρνηση έχει εντοπίσει τα θέματα και μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών συμφωνιών, αντιμετωπίζουμε όσο μπορούμε αυτά τα ζητήματα».

Σχολιάζοντας τα νέα φορολογικά μέτρα ο κ. Αλεξιάδης υπενθύμισε ότι περιλαμβάνονται στο νόμο 4336/2015 που έχει ψηφίσει η Βουλη με μεγάλη πλειοψηφία, τονίοζοντας ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε τα νέα βάρη να μοιραστούν όσο το δυνατόν πιο δίκαια και αναλογικά.