"Μαύρος καπνός" για τα "κόκκινα" δάνεια

“Θολό” παραμένει το τοπίο για το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων, καθώς η συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με τους θεσμούς, έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, συμφωνήθηκε και νέα συνάντηση, πιθανότατα το Σάββατο, αλλά όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο ίδιος «δεν ξέρω αν θα κλείσουμε» τότε τη συμφωνία.

«Βρισκόμαστε σε μεγάλη απόσταση, οι θεσμοί ζητούν πλήρη απελευθέρωση στην πώληση των δανείων», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πηγές αναφέρουν ότι ιδίως το ΔΝΤ επέμεινε στην άποψη «όλα στο σφυρί», με αποτέλεσμα η συμφωνία να μπλοκάρει.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι θεσμοί ίσως να κάνουν μια παραχώρηση εξαιρώντας από την πώληση την α’ κατοικία, ωστόσο με τα κριτήρια και τα όρια που πιθανότατα ισχύουν για τον νόμο Κατσέλη.

Επιπλέον, δέχονται κάποια επιχειρηματικά δάνεια που συνδέονται με α’ κατοικία, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά δάνεια ΜμΕ που είχαν ληφθεί με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

Οι δύο πλευρές συναντώνται αυτή την ώρα για τα δημοσιονομικά.

Πήγες του Υπουργείου Οικονομίας διευκρίνιζαν ότι “δικαίωμα αγοράς «κόκκινων» δανείων θα έχουν μόνο εταιρείες οι οποίες θα εδρεύουν στην Ελλάδα και που θα έχουν εξασφαλίσει σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος”, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορούν να εκχωρηθούν προς διαχείριση και σε ένα fund που θα ανοίξουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα, εφόσον πληρούν τους όρους συμφωνίας που προβλέπει η ΤτΕ.

Δεν φαίνεται όμως να υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, σύγκλιση με τους δανειστές και για την εξαίρεση των καταναλωτικών δανείων μέχρι το ύψος των 20.000 ευρώ, των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως του ύψους των 250.000 ευρώ, αλλά και των δανείων για ελεύθερους επαγγελματίες έως 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η κυβέρνηση απορρίπτει προς το παρόν κατηγορηματικά το σχέδιο για πώληση και εξυπηρετούμενων «πράσινων» δανείων, μαζί με κόκκινα, το οποίο τραπεζικές πηγές προέβαλαν τις προηγούμενες σαν χρήσιμο εργαλείο που χρησιμοποιούν και οι ιταλικές τράπεζες για να μειώσουν την έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.