Με σημαντικές δυσκολίες εξελίσσεται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ Κυβέρνησης – δανειστών.
Όπως φαίνεται, απομένει ακόμη πολλή δουλειά ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία κάτι που σημαίνει ότι είτε θα αναγκαστούμε να αποδεχθούμε τα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα του κουαρτέτου, είτε το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες αντι-μέτρα τα οποία θα πείσουν τους πιστωτές.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, οι θεσμοί έχουν δεχτεί μέτρα με τα οποία καλύπτεται ο στόχος του 0,5% του ΑΕΠ και συζητούν αυτή τη στιγμή τα υπόλοιπα προκειμένου συνολικά το 2016 να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ. Έτσι, το Υπουργείο Εργασίας αναζητά τρόπους ώστε να κλείσει το κενό των 900 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, εξερχόμενος από την συνάντηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι “η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά σε καμία περίπτωση αγεφύρωτη”.
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε στη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων ασφαλιστικού- φορολογικού», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Άρα, το όποιο κενό δεν θα καλυφθεί από φορολογικά μέτρα, συμπλήρωσε. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «πρέπει να το καλύψουμε είτε από τη φορολογία εισοδήματος, είτε με άλλα μέτρα», δίχως να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά.
Το ζήτημα που μεγαλώνει ιδιαίτερα την απόσταση των δύο πλευρών, δεν είναι άλλο από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, όπως προέκυψε από την σημερινή συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους θεσμούς, παρουσία Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Σταθάκη.
Στο επίκεντρο βρέθηκε το ύψος της εθνικής σύνταξης καθώς οι δανειστές επιμένουν να καταβάλλεται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15. Ο Υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι δεν γίνεται συζήτηση για εισοδηματικά κριτήρια, ούτε για μείωση του ύψους της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ τουλάχιστον προς το παρόν.
Τα σημεία συμβιβασμού, θα αναζητηθούν στη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους με λίγα έτη ασφάλισης. Εμμέσως ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι μπορεί να κάνουμε ένα βήμα πίσω μειώνοντας τους συντελεστές αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους έως 25 χρόνια αυξάνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά για 25-35 χρόνια ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα όπως ζητούν οι δανειστές.
Από την ατζέντα δεν έλειπε και το θέμα της «προσωπικής διαφοράς», το οποίο θα προκύψει από την επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν απαιτούν την εφαρμογή της «εδώ και τώρα» κάτι που θα σήμαινε μείωση των κύριων συντάξεων αλλά ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις όσον αφορά το τεχνικό μέρος του επανυπολογισμού.
Οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη.
Στο «μέτωπο» της φορολογίας εισοδήματος, η ελληνική πλευρά έχει ήδη υποβάλει την αντιπρότασή της και γι’ αυτό τον λόγο οι Θεσμοί ζήτησαν την αναβολή της σημερινής συνάντησης με το οικονομικό επιτελείο για αύριο, προκειμένου να την μελετήσουν.
Σύμφωνα με πηγές, η νέα πρόταση αφορά σε αναπροσαρμογές των φορολογικών συντελεστών και δεν πειράζει το αφορολόγητο.