Άκαμπτοι οι δανειστές - "Σφαγή" για το αφορολόγητο (upd)

Σε εντατικούς ρυθμούς βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Το “σφιχτό” πρόγραμμα των συνομιλιών, αν μη τι άλλο, είναι η απόδειξη ότι οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται η πρώτη αξιολόγηση.

Ωστόσο, η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση Τσκαλώτου – θεσμών, μεταφέρθηκε για αύριο, Κυριακή.

Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη η συνάντηση Κατρούγκαλου – κουαρτέτου ενώ προηγήθηκαν οι συνομιλίες για την διοικητική μεταρρύθμιση.

Απαιτήσεις δανειστών

Οι θεσμοί δεν διαπραγματεύονται το πρωτογενές πλεόνασμα να πέσει κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018 και εξακολουθούν να αμφισβητούν την απόδοση μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο προτείνει αφορολόγητο μόλις 7.000 ευρώ και μάξιμουμ φορολογική επιβάρυνση 50%-55% (μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης), «κόντρα» στο σχέδιο Τσακαλώτου που προέβλεπε αφορολόγητο 9.550 ευρώ και συνολική φορολογική επιβάρυνση έως 60%. Αύριο αναμένεται να κατατεθεί η απάντηση της ελληνικής πλευράς.

Επίσης, η πρόταση των θεσμών προβλέπει έσοδα 800 εκατ. ευρώ επιπλέον από το 2015 για το δημόσιο, και όχι 600 εκατ. ευρώ που προβλέπει το σχέδιο Τσακαλώτου. Αυτό σημαίνει ότι οι θεσμοί θέλουν 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον έσοδα, τα οποία θα προέλθουν από τους άμεσους φόρους εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.

Ενδεικτική είναι η στάση τους για τις συντάξεις οι οποίες -αν γίνει δεκτή η πρόταση από την Κυβέρνηση- θα “ψαλιδιστούν” σημαντικά παρά το αντισταθμιστικό μέτρο που παρουσίασε η ελληνική πλευρά με αύξηση των εισφορών.

Η πρόταση των θεσμών, προβλέπει επιβαρύνσεις για 1,5 εκατομμύριο φορολογουμένους που δηλώνουν από 7.000 έως 9.500 ευρώ, δηλαδή οι μισθωτοί των 580 ευρώ αλλά και οι συνταξιούχοι των 600 ευρώ.

Για παράδειγμα, σήμερα για εισόδημα 7.500 ευρώ ο φόρος είναι μηδενικός ενώ με το σχέδιο του κουαρτέτου ο εν λόγω φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει 150 ευρώ. Σήμερα ισχύει το αφορολόγητο για εισοδήματα έως 9.000 ευρώ όμως αν περάσει η πρόταση του κουαρτέτου, το συγκεκριμένο εισόδημα θα επιβαρυνθεί με 480 ευρώ.

Επιπλέον φορολογικά βάρη προτείνονται και σε όσους δηλώνουν εισόδημα 22.000 έως 25.000 ευρώ, δηλαδή όσοι εισπράττουν μισθό 1.570 – 1.780 ευρώ.

Όπως αναφέρει το Mega, το σχέδιο των δανειστών, είναι να γίνει πιο «κοντό» το πρώτο κλιμάκιο και ο συντελεστής 22% να εφαρμόζεται έως τις 22.000 ευρώ. Από τις 22.000 ευρώ όμως μέχρι 25.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι πλέον 32%.

Κατά την χθεσινή συνάντηση, στο τραπέζι των διπραγματεύσεων “έπεσε” το ζήτημα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής διοίκησης. Εξερχόμενος, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν πλέον ανοιχτά ζητήματα με τους πιστωτές.

Συνάντηση Σταθάκη – θεσμών για τα «κόκκινα δάνεια»

Έως την ερχόμενη Τρίτη, θα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών μία σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων που αφορούν στο φορολογικό καθεστώς των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν ποια από τα «κόκκινα» δανείων θα επιτρέπεται να πωλούνται σε μη τραπεζικά ιδρύματα, θα ξανασυζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στο νέο ραντεβού τους που έχει οριστεί για την προσεχή Τρίτη.

Συγκεκριμένα, εξερχόμενος από τη σημερινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος.

Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία.

Στη συνέχεια ο Υπουργός εξήγησε ότι τα όρια που ανέφερε για τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων είναι τα 500.000 ευρώ των επαγγελματικών δανείων τα 250.000 ευρώ και για τα καταναλωτικά δάνεια με όριο είναι τα 20.000 ευρώ.

Ασφαλιστικό

Εξερχόμενος από την συνάντηση περασμένης της Τετάρτης με τους θεσμούς, ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι τέθηκε ο οδικός «χάρτης» της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό, που αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι θεματικές ενότητες που οριοθετούν τον οδικό άξονα των συζητήσεων, είναι η αρχιτεκτονική του συστήματος -ύψος εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης- αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις και αλλαγές που κατέθεσε η κυβέρνηση γι” αυτές τις ομάδες, επανυπολογισμός των συντάξεων το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, καθώς και οι επικουρικές συντάξεις.