Δεν πείθονται οι δανειστές - Νέες διαπραγματεύσεις για το Φορολογικό

Την δική τους πρόταση για την φορολογία εισοδήματος κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, κατά την σημερινή συνάντησή τους στο Χίλτον, σύμφωνα με πληροφορίες.

Όπως φαίνεται, το κυβερνητικό σχέδιο που παρουσίασαν οι Έλληνες πολιτικοί δεν έπεισε το κουαρτέτο για την αποτελεσματικότητά του.

Οι δύο πλευρές θα επαναλάβουν τις συνομιλίες τους το Σάββατο σε μια προσπάθεια Τσακαλώτου – Χουλιαράκη να βρουν μια μέση λύση ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα “πέσουν” τα ζητήματα του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές θεωρούν ότι το ισχύον σύστημα της έκπτωσης φόρου δημιουργεί αδικίες και στρεβλώσεις. Ως γνωστόν μέχρι τα 21.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, υπάρχει έκπτωση 2.100 και από εκεί και πάνω, κλιμακωτά, εξέπιπταν 100 ευρώ ανά 1.000 εισοδήματος, με αποτέλεσμα σε εισόδημα 42.000 ευρώ να μην υπάρχει καθόλου αφροολόγητο.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι οι δανειστές αντιπροτείνουν αφορολόγητο για όλα τα εισοδήματα. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, σ’ αυτή την περίπτωση, το αφορολόγητο θα είναι το μισό από το ισχύον σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που ίσχυσε σταθερό αφορολόγητο και όχι έκπτωση φόρου, ήταν στα 5.000 ευρώ

Ωστόσο, ενδεχομένως να μην χρειαστεί να ληφθούν όλα τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ, όπως η αύξηση του φόρου εισοδήματος από αγρότες (32 εκ. ευρώ) και η αύξηση φορολογίας στις ενοικιάσεις (245 εκ. Ευρώ), αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Εν τω μεταξύ αυτή την ώρα (21:30) είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου με τους εκπροσώπους των πιστωτών (παρουσία του υπουργού Οικονομικών), με θέμα το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.

Στις 11.00 αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».

Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τα κλειστά επαγγέλματα (14.30) και για τη σύσταση του νέου φορέα Δημοσίων Εσόδων (18.00).