Συντάξεις κάτω των 384 ευρώ ζητούν οι δανειστές

Παρά την αισιοδοξία του Γιώργου Κατρούγκαλου για την σχεδόν άμεση ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους δανειστές, αυτό τελικά φαίνεται μακρινό σενάριο καθώς -όπως προέκυψε από την σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών- το χάσμα εξακολουθεί να παραμένει αγεφύρωτο.

Στις συνομιλίες του Υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο, παρουσιάστηκαν σημαντικά κενά καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν να μην πείθονται με τα σημερινά επιχειρήματα της κυβέρνησης.

Εισφορές, εθνική σύνταξη καθώς και η ποσοτικοποίηση του σχεδίου δείχνουν να είναι τα μεγάλα “αγκάθια” αφού σύμφωνα με πληροφορίες το κουαρτέτο επιμένει σε διασύνδεση εισφορών και παροχών ενώ θεωρεί ότι τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης είναι μεγάλο ποσό. Όπως φέρεται, είπαν «ό,τι δίνεις, πρέπει να παίρνεις», υπονοώντας ότι, αν οι εισφορές είναι μικρότερες, πρέπει μικρότερες να είναι και οι συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας από την πλευρά του δήλωσε ότι οι θεσμοί «δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη», αλλά τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας παροχών-εισφορών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που, όπως είπε, την ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας και «προσπαθεί να βρει ισορροπίες».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία άμεσα για το συνταξιοδοτικό, αλλά όπως ανέφερε «θα χρειαστεί μία απόφαση του Eurogroup, που δεν ξέρω, αν θα έχουμε νωρίτερα Eurogroup από το προγραμματισμένο».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον κ. Κατρούγκαλο οι δανειστές επανέλαβαν ότι θα πρέπει να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% για το 2018.

Οι δανειστές εκτιμούν ότι χρειάζεται επανεξέταση στο ζήτημα του ασφαλιστικού αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών ενώ παρατηρείται μεγάλο χάσμα και στο θέμα της ποσοτικοποίησης της ελληνικής πρότασης μια και εκπρόσωποι – κυβέρνηση δεν φαίνεται να συμφωνούν στο ποσό που εξοικονομείται.

«Πρέπει να λυθεί άμεσα αυτό, γιατί θα μας βγει κανένας παπάς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος μετά το τέλος του πρώτου κύκλου των συνομιλιών.

Επίσης, προκύπτει ζήτημα με τις επικουρικές συντάξεις, κάτι που συνδέεται και με το αν θα γίνει αποδεκτό ή όχι το αίτημα για αύξηση των εισφορών στους μισθωτούς κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Εισερχόμενος στη συνεδρίαση ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι τα εργασιακά μεταφέρθηκαν για τις διαπραγματεύσεις του Μαΐου, αναφέροντας ωστόσο πως οι δανειστές βάζουν θέμα ομαδικών απολύσεων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, το φορολογικό θα συζητηθεί στις αυριανές συνομιλίες με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 17:30 ενώ όπως είπε, στο τέλος της σύσκεψης θα αποφασιστεί και το εάν θα δοθεί παράταση για την παραμονή των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα.

Τέλος, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ν. Φράγκου με τα τεχνικά κλιμάκια ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντήσουν ξανά τον Γιώργο Κατρούγκαλο το Σάββατο στις 11:30 για τον επόμενο κύκλο των διαπραγματεύσεων.