Το κουαρτέτο επέστρεψε - Τα "καυτά" σημεία και το "κλειδί" της διαπραγμάτευσης

Το κουαρτέτο επέστρεψε στην Αθήνα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την ελληνική Κυβέρνηση, μετά από διακοπή ενάμισι μήνα.

Με όλα τα φλέγοντα θέματα της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων ανοιχτά και στον απόηχο των αντιφατικών δηλώσεων Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό χρέος Κυβέρνηση και δανειστές ξανακάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσδοκώντας την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Πάσχα.

Στο μπαράζ των δηλώσεων που προηγήθηκε ο Γ. Ντάισελμπλουμ με δήλωσή του άφησε ανοιχτό το θέμα της μελλοντικής διευθέτησης του ελληνικού χρέους, που ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών έσπευσε με δική του δήλωση να αποκλείσει.

Σ΄αυτό το κλίμα και με δεδομένες τα ανοιχτά μέτωπα της Κυβέρνησης σε οικονομία και προσφυγικό, στις 14:00 συναντώνται στο ξενοδοχείο Hilton ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (EE), Ράσμους Ρέφερ (EKT), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζαμαρόλι (ESM). Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης τα τεθεί «επί τάπητος» η θεματολογία της διαπραγμάτευσης και το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ τόσο σε ό,τι αφορά την προοπτική της ελάφρυνσης του χρέους, το Ταμείο επαναφέρει με κάθε ευκαιρία στο τραπέζι όσο και σε σχέση με τους όρους με τους οποίους το ΔΝΤ θα συμμετέχει στον Πρόγραμμα.

Η επίσημη έναρξη της διαπραγμάτευσης θα γίνει το απόγευμα της ίδιας μέρας (Τετάρτη στις 18:00) με την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για το καυτό θέμα της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης.

Το πρώτο σημείο σύγκλισης, όπως προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων μερών είναι ο στόχος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

Η ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος Απριλίου, ώστε να ανοίξει αμέσως μετά η συζήτηση για το ζήτημα του χρέους, ώστε να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία ως την 1η Μαΐου. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση θέλει να περάσει τις «συμπληγάδες» που αυτή τη στιγμή καθηλώνουν την ελληνική οικονομία και αποτρέπουν την ανάπτυξη και να στείλει το μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα προς κάθε κατεύθυνση.

Στην προοπτική αυτή φαίνεται ότι συμφωνεί η Κομισιόν , όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη «να κινηθεί γρήγορα» προς την κατεύθυνση της ταχύτερης δυνατής αξιολόγησης, δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι η ταχύτητα των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την ελληνική Κυβέρνηση.

Για την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το αργότερο ως την 1η Μαΐου έκανε λόγο και ο Σόιμπλε, αποφεύγοντας, όμως, να εντάξει στο πλαίσιο της συμφωνίας τη διευθέτηση του χρέους.

Τα καυτά μέτωπα

Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να «τρέξουν» βάσει του χρονοδιαγράμματος που θα αποφασιστεί, ώστε να ληφθούν αποφάσεις επί των καυτών θεμάτων για τη ελληνική Κυβέρνηση και συγκεκριμένα:

– τη μείωση των συντάξεων
– την απελευθέρωση των «κόκκινων δανείων» και το τι θα γίνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας
– το φορολογικό (οι δανειστές ζητούν κατάργηση του αφορολόγητου και φόρους πάνω από 50%)
– τη λειτουργία του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις και
– το δημοσιονομικό κενό για την τριετία 2016-2018, με τα μέτρα για την κάλυψή του.
«Κλειδί» για την το δημοσιονομικό κενό πορεία προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι, που θα κριθεί από τις συζητήσεις για το ασφαλιστικό, καθώς από αυτό εξαρτώνται τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους που θα απαιτήσουν οι δανειστές.

Διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα

Ποντάροντας στο θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε για την πορεία της διαπραγμάτευσης από τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων ο Πρωθυπουργός ξεκινά επαφές και συναντήσεις στο πλαίσιο των κυβερνητικών οργάνων για το συντονισμό της διαπραγμάτευσης και του κυβερνητικού έργου.

Στις 11:00 πραγματοποιεί κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή, στην οποία θα συζητηθούν τα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τα μέτρα που θα απαιτηθούν αλλά και το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση τα αντίστοιχα νομοσχέδια.

Το Σαββατοκύριακο θα παρευρεθεί στο Παρίσι για να συμμετάσχει ως προσκαλεσμένος/παρατηρητής στις εργασίες των Σοσιαλδημοκρατών της Ευρώπης.