Υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο Fitch

Την υποβάθμιση των προοπτικών της αξιολόγησης της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ο οίκος Fitch, επικαλούμενος την πολιτική αβεβαιότητα και την «κόπωση» στη δημοσιονομική προσαρμογή. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος υποβάθμισε σε «σταθερό» από «θετικό» προηγουμένως, το outlook της Πορτογαλίας, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση «ΒΒ+» της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Η υποβάθμιση των πορτογαλικών προοπτικών αντανακλά, σύμφωνα με τον Fitch, τους κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2016 και ειδικότερα, της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Παρότι θεωρεί ότι το κεντροαριστερό κόμμα του πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα, θα τηρήσει μία φιλοευρωπαϊκή στάση, ο Fitch προειδοποιεί για την προβληματική κυβερνητική συνύπαρξη με το Μπλοκ της Αριστεράς και το Κομμουνιστικό Κόμμα, γεγονός που εγείρει σημαίνοντες πολιτικούς κινδύνους, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Η αναγκαιότητα εφαρμογής μέτρων λιτότητας – εξηγεί ενδεικτικά – κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017, ενδεχομένως να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και την πτώση της κυβέρνησης.