"Πόλεμος" ΔΝΤ - Ευρώπης για τα μέτρα στην Ελλάδα

Στη λήψη σκληρών μέτρων εις βάρος της Ελλάδας εμμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά την θετική ματιά των Βρυξελλών σε μια χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος και μια ενδεχόμενη συμφωνία υπό όρους που δεν αγγίζουν τα άκρα.

Το γεγονός αυτό, φέρνει σε μεγάλη κόντρα τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το ΔΝΤ για το ποια θα πρέπει να είναι τελικά τα μέτρα που θα αποφασιστούν και κατά συνέπεια προκαλεί σοβαρή ανησυχία στην κυβέρνηση.

Το Κουαρτέτο «θα επιστρέψει εγκαίρως», μετά όμως από το Eurogroup της Δευτέρας, είπε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, διευκρινίζοντας πως το ΔΝΤ δεν ζητά τίποτα επιπρόσθετο, πέραν όσων συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Υπήρξε ικανή πρόοδος στις συναντήσεις αυτές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου από την Ουάσιγκτον, επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι συμμετείχε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

«Δεν ζητάμε τίποτε πρόσθετο από τους συμφωνημένους στόχους», είπε χαρακτηριστικά. «Η δουλειά μας είναι να είμαστε αντικειμενικοί και ρεαλιστές» ανέφερε. «Καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά που μας έχουν αναθέσει να κάνουμε τα μέλη μας», σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει το προσωπικό του Ταμείου στο ζήτημα της Ελλάδας.

«Θα ήταν εξαιρετικό ασυνήθιστο η Γενική Διευθύντρια να πάρει αποστάσεις από το προσωπικό», δήλωσε.

Σχετικά με το άρθρο Τόμσεν που αναρτήθηκε στο blog του ΔΝΤ, ανέφερε πως ο κ. Τόμσεν απλά εξήγησε τι χρειάζεται για να γίνει και ποσό πολύ δύσκολο είναι για την ελληνική κοινωνία να αντεπεξέλθει στους στόχους, αλλά και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι λιγότερο απαιτητικές εάν υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας από την πλευρά των Ευρωπαίων.

«Εκεί γίνονται τώρα οι συζητήσεις. Και οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πρέπει να έλθουν σε μια συμφωνία σε αυτό», είπε ο Ράις.

Σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ έχει υπαναχωρήσει από την εκτίμηση Τόμσεν πως το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 είναι στο 4%-5% του ΑΕΠ, ειδικά μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την ανάπτυξη της Ελλάδας, απάντησε πως η εκτίμηση του ΔΝΤ παραμένει η ίδια.

Ο ίδιος προανήγγειλε την «έγκαιρη επιστροφή» (early return) της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, λέγοντας πως ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

«Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», τόνισε.

Τέλος, αναφερόμενος στο Προσφυγικό, είπε πως το ΔΝΤ ανησυχεί για την ανθρωπιστική κρίση και ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της Ελλάδας. Στο σημείο αυτό χαιρέτισε την δέσμευση της Ευρώπης για στήριξη της Ελλάδας στο μεταναστευτικό.