Η κρίση επηρεάζει και τις χριστουγεννιάτικες αγορές

Της Τόνιας Τσακίρη

Οι Ιρλανδοί ξόδεψαν 1.184 δολ. πέρυσι, ενώ οι Ελληνες 188 δολάρια κατ’ άτομο
Οι Ιρλανδοί ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών, ενώ οι Έλληνες λόγω κρίσης έχουν μειώσει αρκετά τις αγορές τους. Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, όλοι οι λαοί παγκοσμίως επισκέπτονται τα καταστήματα για να αρχίσουν τις αγορές που απαιτούν οι ημέρες.
Οι καταστηματάρχες αναμένουν αυτές τις ημέρες με αγωνία, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό του τζίρου τους προέρχεται από τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου. Το προηγούμενο έτος οι δυτικές οικονομίες ξόδεψαν περίπου 445 δισ. δολάρια, ενώ εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων ασχολούνται με την οικονομική πλευρά των Χριστουγέννων.
Ειδικότερα, η PwC δημοσίευσε παγκόσμια έρευνα για τις χριστουγεννιάτικες αγορές το 2013, σύμφωνα με την οποία οι Ιρλανδοί είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ανά άτομο την περίοδο των Χριστουγέννων ξοδεύοντας 1.184 δολ. το 2013, ακολουθούν οι Αγγλοι με το ποσό των 1.065 δολ., οι Γερμανοί έδωσαν 520 δολ., οι Ελληνες ξόδεψαν μόλις 188 δολ., οι Ισπανοί 184 δολ., ενώ οι Βραζιλιάνοι βρίσκονται χαμηλά στη λίστα ξοδεύοντας 166 δολ. και οι Ρώσοι 93 δολ.
Η ίδια έρευνα επισημαίνει ότι παρ’ όλο που η Ρωσία και η Βραζιλία είναι οι δύο από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές, οι καταναλωτές τους χρησιμοποίησαν λίγα κεφάλαια για τις χριστουγεννιάτικες αγορές ανά άτομο.
Βέβαια, σε άλλη λίστα που δημοσιοποιεί η PwC, αυτές οι δύο χώρες βρίσκονται υψηλά στη χριστουγεννιάτικη κατανάλωση και μάλιστα στην πρώτη δεκάδα, η οποία όμως αφορά  συνολικά τη χώρα και όχι τα άτομα. Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγεί η έρευνα, διότι αυτές οι χώρες έχουν πολλούς κατοίκους και κατ’ επέκτασιν καταναλωτές, παρ’ όλο που ατομικά ξοδεύουν λίγα χρήματα.
Η πρώτη χώρα στις χριστουγεννιάτικες αγορές είναι οι ΗΠΑ με 245 δισ. δολ. το 2013, ακολουθεί η Αγγλία με 68 δισ. δολ., η Βραζιλία βρίσκεται 5η στη λίστα με 33 δισ. δολ., η Ρωσία 8η με 13 δισ. δολ., ενώ η Ελλάδα 12η με 2 δισ. δολ.
Η ίδια έρευνα επισημαίνει ότι από τα προαναφερόμενα στοιχεία φαίνεται ότι η κρίση έχει επηρεάσει και τις συνήθειες των καταναλωτών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Στην Ελλάδα η κατανάλωση για τα Χριστούγεννα ανά άτομο έχει πέσει περίπου 60% το 2013 σε σχέση με έξι χρόνια πριν. Επίσης, οι ισπανοί και οι πορτογάλοι καταναλωτές ξοδεύουν πολύ λιγότερο πλέον, λόγω της κρίσης, και οι αγορές είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με το 2007.
Η Αγγλία και η Γερμανία όμως είναι οι μοναδικές μεγάλες δυτικές οικονομίες όπου κατά τα Χριστούγεννα του 2013 η κατανάλωση έφτασε ξανά περίπου το επίπεδο πριν από την κρίση. Οι άγγλοι και οι γερμανοί καταναλωτές είναι αποφασισμένοι να ζήσουν αυτοί και η οικογένειά τους γιορτινά και πλουσιοπάροχα τα Χριστούγεννα.