Απαίτηση των δανειστών η μείωση του αφορολόγητου

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα απαίτηση των δανειστών μετά τις ασφυκτικές πιέσεις για μείωση και των κύριων συντάξεων. Για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού οι δανειστές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση τη μείωση του αφορολόγητου των 9.545 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους που οδηγεί σε μείωση φόρου έως και 2.100 ευρώ.

Η νέα απαίτηση των δανειστών απηχεί την πάγια πεποίθησή τους ότι το αφορολόγητο είναι υψηλό για τα τρέχοντα δεδομένα του ύψους των εισοδημάτων και αυτό γιατί καθώς έχουν πλέον μειωθεί οι μισθοί και οι συντάξεις όλοι και περισσότεροι είναι αυτοί που απαλλάσσονται λόγω αφορολόγητου. Για τον λόγο  αυτό ζητούν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προς τα κάτω.

Το ποσό του νέου αφορολόγητου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής δείχνει να απορρίπτει αυτή την πρόταση. Αντίθετα επιμένει στη θέση της για αύξηση της επιβάρυνσης στα υψηλότερα εισοδήματα και συγκεκριμένα από 30.000 και άνω.