Σε 2-3 χρόνια η πλήρης επιστροφή των καταθέσεων

Αύξηση καταθέσεων 1,15 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με το ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων).

Η πρόεδρος της ΕΤΕ επεσήμανε την τάση που υπάρχει, ωστόσο όμως υπογράμμισε ότι η αύξηση είναι «μικρή» ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για την πλήρη επιστροφή των καταθέσεων στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα αρθούν τα capital controls.

«Για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2015 οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,15 δισ. ευρώ έναντι του περασμένου Ιουνίου», τόνισε η κ. Κατσέλη συμπληρώνοντας ότι η επάνοδος «δεν είναι αρκετή». Ενδεικτικά ανέφερε ότι στα έξι πρώτα χρόνια του μνημονίου, από το 2010 μέχρι το τέλος του 2015 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 114 δισ. ευρώ.

Τόσο η πρόεδρος της ΕΤΕ, όσο και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος του ΤΕΚΕ Θεόδωρος Μητράκος ξεκαθάρισαν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σταθερές.

Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο και εξήλθε από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης με υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.