Την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση και να αποφευχθεί «οποιαδήποτε αδυναμία ή αποτυχία», ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε εθνικές περιπέτειες, υπογράμμισε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος σε ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα την εθνική ανασυγκρότηση.Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ και σήμερα ανώτατο στέλεχος της Eurobank έκανε λόγο για «εμφανή κόπωση της κοινωνίας και του πολιτικού προσωπικού», καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζεται, ενώ υπογράμμισε ότι το προσφυγικό και η διαίρεση της Ευρώπης «εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τη χώρα μας, που απαιτούν πολύ προσεκτικούς χειρισμούς».
Παράλληλα επισήμανε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν τόσα μέτωπα ανοικτά. Η οικονομική αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα. Τέταρτο Μνημόνιο δεν θα υπάρξει. Οποιαδήποτε αδυναμία ή αποτυχία μοιραία θα μας οδηγήσει σε εθνικές περιπέτειες. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και τους κινδύνους που απειλούν την χώρα».
Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, να υπάρξει «ένας ευρύτερος αναπροσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής προς ένα φιλικό, επενδυτικά και επιχειρηματικά, περιβάλλον, που δεν φαίνεται να υπάρχει σήμερα».
«Ανάπτυξη χωρίς αξιόλογες επενδύσεις δεν γίνεται» τόνισε ο κ. Προβόπουλος και επεσήμανε ότι χρειάζεται διπλασιασμός των επενδύσεων για να μπορέσει η χώρα να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης για να σημειώσει ότι καθώς η εγχώρια αποταμίευση δεν αρκεί για τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων, «μόνον σε ξένα κεφάλαια μπορούμε να προσβλέπουμε».
Επιπρόσθετα, ανέφερε πως τυχόν επιδείνωση των δημοσιονομικών δεικτών θα οδηγήσει σε νέα φορολογικά βάρη ή περικοπές εισοδημάτων, βάζοντας σε λειτουργία έναν νέο φαύλο κύκλο συρρίκνωσης και παρατήρησε ότι η«ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με ευχές και λόγια. Χρειάζονται στοχευμένη προσπάθεια, σωστός σχεδιασμός, διαχειριστική αποτελεσματικότητα, πολιτικές που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Και φυσικά ένας διοικητικός μηχανισμός που υποβοηθεί και στηρίζει τη όλη προσπάθεια και δεν την υπονομεύει».