Πρόσω ολοταχώς για Μνημόνιο 4 καθώς ακυρώθηκε το υπάρχον με το ΔΝΤ

Δεκτό έγινε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος της Ελλάδας με το ΔΝΤ, το οποίο είχε συμφωνηθεί το 2012. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ ήταν κοινή, ώστε να αποφευχθεί η πληρωμή διοικητικών επιβαρύνσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα. Όπως διευκρινίζουν, η απόφαση αυτή ελήφθη για να αποφευχθούν διοικητικά κόστη που συνδέονται με την παραμονή του μνημονίου σε ισχύ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την σύνταξη νέου μνημονίου.

«Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών», σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπεύθυνος για την Ελλάδα Αντρέας Αντριάνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα εξέπνεε ούτως ή άλλως στα τέλη Μαρτίου 2016 ενώ το υπουργείο Οικονομικών, με επιστολή του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα από το Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα – όπως και όλα τα κράτη σε πρόγραμμα –  συνάπτουν ξεχωριστό μνημόνιο με ΔΝΤ. Το μνημόνιο αυτό (MEFP) είχε συναφθεί το 2012 και παρέμενε ανενεργό τον τελευταίο χρόνο και το υπόλοιπο διαθέσιμο δόσεων ήταν στα 16 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι συζητήσεις στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου μπαίνουν στα βαθιά για το ύψος του δημοσιονομικού κενού ως το 2018, το οποίο εκτιμάται σε 9 δισ. ευρώ από την πλευρά του Ταμείου.

Εν τω μεταξύ, καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, για συζητήσεις όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις. Από την έκβαση των συζητήσεων αυτών, θα εξαρτηθεί και η ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.