«Δημόσιο αγαθό» τα capital controls

«Τα capital controls έχουν τη θέση ενός δημόσιου αγαθού, διότι δεν επιβλήθηκαν από καπρίτσιο, αλλά για να σταματήσει η εκροή καταθέσεων» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας κατέστησε σαφές ότι τα ειδικά αιτήματα των ασφαλιστικών εταιρειών, σχετικά με τους κεφαλαιακούς ελέγχους, μπορούν να κατατίθενται στην αρμόδια επιτροπή της ΤτΕ, η οποία τα εξετάζει κατά περίπτωση. «Πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία κράτους και ασφαλιστικής αγοράς» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας ενώ εξήρε το περιθώριο ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου στη χώρα.

Ειδική μνεία έκανε στη «Φερεγγυότητα 2» (Solvency 2), η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, εξασφαλίζει τη θέση των ασφαλιστικών εταιρειών και την προστασία των ασφαλισμένων και εξήγησε ότι «κεφάλαια και κίνδυνος πάνε μαζί γι αυτό είμαστε εδώ ώστε ο δεύτερος και τρίτος πυλώνας ασφάλισης να λειτουργούν με ασφάλεια και να καλύπτουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν».

Καταλήγοντας ο κεντρικός τραπεζίτης προανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στην ασφαλιστική αγορά, με στόχο την πλήρη και σαφή πληροφόρηση των ασφαλισμένων αλλά και τη ρύθμιση των δικτύων διανομής ασφαλιστικών προϊόντων.