Two Sides to Every Story

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες, κάποιοι εκ των οποίων ετοιμάζονται να μετακινηθούν στην Αθήνα με τρακτέρ και λεωφορεία, με σκοπό να “στρατοπεδεύσουν” στην πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή, για τουλάχιστον δυο μέρες. Αίτημά τους η απόσυρση των κυβερνητικών σχεδίων για ασφαλιστικό και φορολογικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι δικαίωμα κάθε ομάδας, τα συμφέροντα της οποίας πλήττονται, να αντιδρά. Όπως επίσης αναμφίβολα υπάρχουν τρόποι και τρόποι αντίδρασης.

Όλοι όμως οι υπόλοιποι, αξίζει κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο να αξιολογήσουμε κριτικά και κατά το δυνατόν δίκαια αν η αντίδρασή τους είναι ανάλογη του τιμήματος που καλούνται να καταβάλουν, σε σχέση με όλους τους υπολοίπους. Κάποια απλά σημεία που έχουμε την τάση να ξεχνάμε: μεγάλο μέρος των αγροτικών εργασιών στη χώρα μας πραγματοποιείται από εργάτες γης, συνήθως μετανάστες, και όχι αγρότες, για την ασφάλιση των οποίων (όταν αυτή γίνεται), πληρώνονται σήμερα τα χαμηλότερα ασφάλιστρα σε ολόκληρη τη χώρα (μόλις 10% με εργόσημο).

Να θυμίσουμε επίσης ότι επί δεκαετίες δεν πλήρωναν φόρους για τις επιδοτήσεις τις οποίες λάμβαναν και ότι συνεχίζουν σήμερα να φορολογούνται με 13%, όταν η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη χώρα μας φορολογείται με υπερδιπλάσιο συντελεστή. Η ζημιά που κάνουν αυτές τις εβδομάδες στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους, αυτήν ακριβώς την επιχειρηματικότητα είναι που τελικά πλήττει.