Γρήγορα η αξιολόγηση, όχι αλλαγές στη φορολογία ναυτιλίας - αγροτών

Η συμφωνία με τους δανειστές και η αναγκαιότητα της υλοποίησής της βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, στο 2ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

Ο Υπουργός, αναφερόμενος στα θέματα της φορολογίας, έκανε σαφές ότι δεν σχεδιάζεται καμία νέα φορολόγηση, ούτε για τη ναυτιλία ούτε για τους αγρότες, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει σαφή θέση και σχέδιο για το τι θα κάνει το επόμενο διάστημα και δεν υπάρχει plan b. «Εμείς θέλουμε να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, διότι θέλουμε να τελειώσει και να ξεκινήσει ο διάλογος για το χρέος και να δούμε μπροστά μας την ανάπτυξη της χώρας καθώς δεν θέλουμε η χώρα να λειτουργεί υπό πίεση» τόνισε ο ίδιος.

Δεσμεύθηκε πάντως ότι δεν θα ληφθούν μέτρα που θα προκαλέσουν πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας, αλλά ούτε και μέτρα που θα οδηγήσουν κλάδους ή περιοχές της χώρας σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι είναι σήμερα. «Όποιοι έρχονται και λένε για αύξηση της φορολογίας της ναυτιλίας πρέπει να μας απαντήσουν-αύξηση της φορολογίας μέχρι ποιο σημείο -γιατί αν η φορολογία της ναυτιλίας στην Ελλάδα περάσει από ένα επίπεδο και πάνω που αντέχει η ανταγωνιστικότητά της Ελληνικής ναυτιλίας, τότε εξυπηρετούνται άλλα συμφέροντα και δεν γίνεται με κίνητρο να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα γιατί θα χάσουμε και αυτά που έχουμε» πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η ναυτιλία έπαιζε και παίζει κυρίαρχη θέση και η κυβέρνηση θέλει να την ενισχύσει, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φέρει οποιεσδήποτε φορολογικές η άλλες ρυθμίσεις που θα δημιουργούν προβλήματα στην ανταγωνιστικότητά της με άλλες χώρες και άλλους κλάδους.

Εάν δείτε τα φορολογικά στοιχεία της ναυτιλίας από το 2013 έως το 2015 είναι αυξημένα τόνισε και πρόσθεσε ότι σε επίπεδο Ευρώπης θα πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει μία συζήτηση για τα θέματα ανταγωνισμού. Σε αυτό το σημείο είπε, «ότι εδώ έχουμε το εξής παράδοξο, χώρες που μας κουνούν το δάχτυλο για τη φοροδιαφυγή και τον φορολογικό ανταγωνισμό, όταν μελετήσεις προσεκτικά τις φορολογικές διατάξεις που έχουν στο χώρο της ναυτιλίας, θα δεις ότι οι χώρες αυτές που κατηγορούν την Ελλάδα για ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, έχουν σε ειδικές φορολογίες ευνοϊκότερες διατάξεις από ό,τι η Ελλάδα».

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ζήτησε ακόμη «να μην αφήσουμε την κρίση να μεταβληθεί σε κοινωνική κρίση». Όπως είπε, υπάρχει μια κυβέρνηση που αγωνίζεται -υπάρχει ένα σχέδιο ψηφισμένο στη Βουλή- και θέλει να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα η αξιολόγηση, ώστε μετά να ξεκινήσει ο διάλογος για το χρέος.

Εξάλλου, χρέωσε σε ορισμένους «πολιτική ανευθυνότητα» την ώρα υλοποίησης της συμφωνίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι «για την κυβέρνηση και στα θέματα φορολογίας και στα υπόλοιπα δεν υπάρχει plan b, δεν υπάρχει ομάδα χ, ψ, ω». Ο κ. Αλεξιάδης παραδέχθηκε ότι δεν είναι δίκαιη η φορολογική πολιτική που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει η κυβέρνηση τώρα, αλλά πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να λύσουμε τα προβλήματα, διαφορετικά θα είχαμε μείνει στην ιδεολογική μας καθαρότητα».

Ειδικά για τα θέματα φορολογίας ανέφερε ότι το 2015 οι εισπράξεις ήταν μεγαλύτερες από εκείνες του 2014. «Δεν είμαστε πίσω, έχουμε υπέρβαση και υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού», τόνισε.«Χτίζουμε βήμα – βήμα μια άλλη φορολογική πολιτική με διάλογο», συνέχισε.

Τέλος, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι η Eλλάδα και η ελληνική ναυτιλία θα βγουν πιο δυνατές από την κρίση.

Πηγές: naftemporiki.gr, imerisia.gr