Πρώτα η αξιολόγηση και μετά η οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος

Εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση συμπεριλαμβανομένου και της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, τότε θα μπορεί να ξεκινήσει σοβαρά η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιντχαρτ.

«Τα πρώτα πράγματα (γίνονται) πρώτα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπράιντχαρτ, αποσαφηνίζοντας εκ νέου ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση για «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους. Η κ. Μπράιντχαρτ πάντως απέφυγε να δώσει κάποια ημερομηνία για την επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα, λέγοντας με καταφατικό τρόπο ότι θα φτάσουν «σύντομα».

Η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών ομάδων έχουν ήδη αρχίσει στην Αθήνα, και διευκρίνισε ότι απαιτούνται ακόμα περισσότερες πληροφορίες προτού επιστρέψουν οι επικεφαλής των αποστολών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει θέσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων ως προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, θέση που το Ταμείο επανέλαβε μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ.