Το ΔΝΤ υποβαθμίζει στο 3,4% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Στο 3,4% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την αναθεωρημένη ετήσια οικονομική έκθεση «World Economic Outlook» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η άνιση και αδύναμη ανάπτυξη θα αποτελέσουν τα κύρια χαρακτηριστικά της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα υπονομευτεί σημαντικά από τους κινδύνους στις αναδυόμενες αγορές.

Ως εκ τούτου υποβαθμίζει στο 3,4% την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2016 και στο 3,7% του 2017. Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις του Ταμείου τον Οκτώβριο έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3,6% και 3,9% αντίστοιχα. Η ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες εκτιμάται στο 2,1% τόσο για το 2016 όσο και για το 2017. Στις ΗΠΑ, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται στο 2,6% για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στην Ευρωζώνη στο 1,7%.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, το Ταμείο αναμένει το 2016 ανάπτυξη 1,7% για τη Γερμανία 1,3% γα τη Γαλλία και την Ιταλία και 2,7% για την Ισπανία. Όσον αφορά στο 2017, η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 1,7% στη Γερμανία, στο 1,5% στη Γαλλία, στο 1,2% στην Ιταλία και στο 2,3% στην Ισπανία.

Σχετικά με τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίας, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι θα πρέπει να συμβιβαστούν με ηπιότερους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς τα διαρθρωτικά προβλήματα υπονομεύουν την ταχεία αύξηση του ΑΕΠ.

Το 2016, η ανάπτυξη στις αναδυόμενες – αναπτυσσόμενες οικονομίες θα διαμορφωθεί στο 4,3% ενώ το 2017, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί στο 4,7%. Μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ συγκαταλέγει τους εξής: -Μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας -Περαιτέρω ενδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου -Κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.

«Σε γενικές γραμμές, υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα διεθνώς, η οποία εντείνει την μεταβλητότητα των αγορών και της οικονομίας» καταλήγει το Ταμείο.