Υπεγράφη το μνημόνιο με Μπόργιανς για την πάταξη της φοροδιαφυγής (upd)

Σε μνημόνιο συνεργασίας κατέληξαν οι επαφές μεταξύ των οικονομικών αρχών του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και της Ελλάδας. Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλου, του Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, και του Υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, με στόχο τη συνεργασία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Όπως μεταδίδει το euro2day, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, χαρακτήρισε την εν λόγω συμφωνία “πραγματική επανάσταση” και συνέχισε: “βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη διαφθορά και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα”.

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο συνεργασίας, υποστήριξε ότι πλέον οι υποθέσεις θα εκδικάζονται άμεσα και το κράτος θα μπορεί να εισπράττει τα οφειλόμενα ποσά, ενώ επεσήμανε ότι “η εθελοντική δήλωση αποκρυβέντων εισοδημάτων σε συνδυασμό με τον ερχομό του περιουσιολογίου θα είναι ένα μέτρο που επίσης θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής”.

Για τη λίστα Μπόργιανς ο Αναπλ. Υπουργός είπε: “ελέγχεται ήδη και θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος εντός του προσεχούς εξαμήνου όχι μόνο για αυτή τη λίστα, αλλά για όλες τις λίστες. η εισαγγελική ομάδα επιφορτίζεται με το βαρύ έργο, να ολοκληρώσει άμεσα τους ελέγχους, να πάρει από αυτούς με βάση τους κείμενους νόμους αυτά που δικαιούται. Η εκκαθάριση των λιστών είναι υψίστης σημασίας. Η ασυλία τελείωσε”.

Τέλος, ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, προανήγγειλε μεταξύ άλλων δύο νομοσχέδια. Το πρώτο “θα επιτρέψει για τελευταία φορά να νομιμοποιηθούν κεφάλαια στο εξωτερικό και το εσωτερικό, που δεν έχουν φορολογηθεί έως σήμερα. Αμέσως μετά οι ποινές αυξάνονται, προχωρούμε σε δεσμεύσεις – κατασχέσεις, πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις”.

Το δεύτερο νομοσχέδιο “θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση για πρώτη φορά, να έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας του πολίτη και της επιχείρησης. Όσοι δεν το κάνουν θα αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις”.

Νωρίτερα: Συνάντηση Μπόργιανς – Τσίπρα

Με τον Υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και επαναδιατύπωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο Αλέξης Τσίπρας τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Χαρακτήρισε σημαντικές τις πληροφορίες που η χώρα μας έλαβε και τόνισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες και λίστες, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις αξιοποιεί. Μετά τη λίστα Λαγκάρντ έχουμε τη λίστα Μπόργιανς. Είστε διάσημος στην Ελλάδα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός στον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Ο κ. Μπόργιανς, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρθηκε στην εμπειρία που απέκτησε η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία όταν κατά την κρίση που τους είχε πλήξει το 2008 και το 2009, και όταν αξιοποιήθηκαν τέτοιες λίστες αποδίδοντας έσοδα στο δημόσιο.

«Καλό θα ήταν να αξιοποιούνται τέτοιες λίστες και όχι μόνο να γίνονται περικοπές δαπανών» σχολίασε ο κ. Μπόργιανς όταν άκουσε τον Πρωθυπουργό να λέει πως η ελληνική κυβέρνηση συζητά με τους εταίρους για τα έσοδα που θα μπορούσαν να προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους με την προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Μπόργιανς είχε εκφράσει προ ημερών την επιθυμία του να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, εν όψει της υπογραφής σήμερα της φορολογικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και του γερμανικού κρατιδίου.

«Μετά από πολλές συνομιλίες που είχαμε, καταλήξαμε στην κοινή διαπίστωση ότι θα ήταν χρήσιμο για τους υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ εάν παρακολουθούσαν πώς γίνεται ο φορολογικός έλεγχος και ο υπολογισμός των φόρων στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, πώς γίνεται ο έλεγχος των υψηλών εισοδημάτων αλλά και των επιχειρήσεων» δήλωσε ο κ. Μπόργιαν, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, θυμίζει το naftemporiki.gr.

«Πρόκειται δηλαδή τρόπον τινά για μια προσφορά ‘εντατικών μαθημάτων’ για υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ στα κέντρα εκπαίδευσης που διαθέτουμε, με την οποία θέλουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης» εξήγησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το imerisia.gr, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς είπε στον Πρωθυπουργό ότι από το 2012 είχαν διαβιβάσει στην Ελλάδα στοιχεία που θα βοηθούσαν στην πάταξη της φοροδιαφυγής,αλλά δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση.