Παραίτηση Θωμόπουλου από Πειραιώς με ...πλούσιο παρασκήνιο

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι ο Άνθιμος Θωμόπουλος υπέβαλε την Παρασκευή το απόγευμα, τελικά, την παραίτησή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας. δίνοντας τέλος σε ένα «σήριαλ» που κρατούσε όλες τις τελευταίες ημέρες. Ο κ. Θωμόπουλος θα παραμείνει στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου για όσο διάστημα απαιτείται προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή διαδοχή και παράδοση των καθηκόντων του.

Σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο, η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει ότι «ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος υπέβαλε σήμερα (Παρασκευή) το απόγευμα την παραίτησή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας. Ο κ. Θωμόπουλος θα παραμείνει στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου για όσο διάστημα απαιτείται προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή διαδοχή και παράδοση των καθηκόντων του.»

Όπως έγραψε ήδη από την Πέμπτη το Euro2day.gr ο CEO της Πειραιώς κατέβαλε τις τελευταίες ώρες απεγνωσμένες προσπάθειες να παραμείνει στη θέση του παρότι ήταν προφανές ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΤΧΣ έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, ενώ εξαιρετικά βαρύ εναντίον του ήταν και το κλίμα μεταξύ των στελεχών της τράπεζας.

Η πρώτη κίνηση από την πλευρά του ήταν πρωτοφανής, τουλάχιστον για τα ελληνικά χρονικά, καθώς όλα δείχνουν ότι ζήτησε τη στήριξη του γνωστού hedge fund manager John Paulson, o οποίος κατέχει ποσοστό μετοχών της τάξεως του 9% στην Πειραιώς.

Στην επιστολή αυτή, σύμφωνα με όσα επικαλέστηκε το πρακτορείο Bloomberg, o Paulson ανέφερε ότι επένδυσε στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, «κατανοώντας» ότι ο κ. Θωμόπουλος θα παραμείνει CEO της Τράπεζας κι ότι τον θεωρεί «απόλυτα ικανό» να τη διοικήσει.

Είχε προηγηθεί κατά λίγη ώρα ανακοίνωση με την οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διέψευσε ότι ζήτησε την παραίτηση Θωμόπουλου, χωρίς όμως να αρνείται ότι υπήρξε χθες συνάντηση μεταξύ του κ. Θωμόπουλου και του προέδρου του Ταμείου Γιώργου Μιχελή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης ο κ. Μιχελής ζήτησε, με την απολύτως σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς, ως βασικού μετόχου της τράπεζας με ποσοστό 26%. Εκείνος όμως αρνήθηκε να την υποβάλει, ενώ η διάψευση οφείλεται στο ότι η κίνηση έγινε «ατύπως» και με την προσδοκία ότι θα ακολουθούσε η παραίτηση οικεία βουλήσει, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πολιτικές πηγές αναφέρουν ότι η επόμενη κίνηση την οποία προετοίμασε ο κ. Θωμόπουλος ήταν η αναγωγή του θέματός του σε πολιτικό ζήτημα. Οι πηγές αυτές σημείωναν ότι ο ίδιος παρά το γεγονός ότι επί μακρό χρονικό διάστημα διατηρούσε στενές σχέσεις με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, έριξε «γέφυρες» προς τη Νέα Δημοκρατία, ισχυριζόμενος ότι η πρόθεση απομάκρυνσής του από την Πειραιώς αποτελεί «πραξικοπηματική κίνηση» που γίνεται για πολιτικούς λόγους, προκειμένου να αυξηθεί η επιρροή της κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα.

Κι αυτό, με σκοπό να προκαλέσει παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ του. Ο ίδιος μάλιστα σε γραπτή του δήλωση στο Bloomberg χθες δήλωνε: «Παραμένω CEO, δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Σάλλα».

Εν τούτοις, στην αγορά είναι γνωστό ότι ο κ. Θωμόπουλος χρεώνεται την παρ’ ολίγον αποτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, που διασώθηκε την τελευταία στιγμή με προσωπικές παρεμβάσεις του προέδρου της Μιχάλη Σάλλα και τη στήριξη του εγχώριου συστήματος συνολικά, όταν ο ίδιος φέρεται να αποδεχόταν ως «εναλλακτική» την εκκαθάριση (resolution) της Πειραιώς, προκειμένου να διασπαστεί σε καλή και κακή τράπεζα.

Ορισμένες μάλιστα πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί, κάνουν λόγο και για επαφές του με την Deutsche Bank, προκειμένου εκείνη να είναι ο αγοραστής της «καλής» τράπεζας, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.